SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: "Türkiye, verilmesi gereken karşılığı verdi"

Çubarov Türkiye ziyaretlerini QHA'ya değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2015 04:03
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2015 14:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov:  "Türkiye, verilmesi gereken karşılığı verdi"

KTMM Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, QHA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye ziyaretleri hakkında konuşarak, Kırım'da yaşananlar ve zorunlu göç edenlerin durumu, Ukrayna ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve iki ülke arasındaki serbest ticaret bölgesinin oluşturulmasının gündemlerinde olduğunu kaydetti.

Bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdiklerini ifade eden Çubarov, Rus uçağının düşürülmesiyle birlikte yeni gelişmeler olduğuna dikkat çekerek, "Aslında Türkiye Cumhuriyeti yönetiminde ya da Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nda yeterli bilgiler mevcut ama 24 Kasım'dan sonra yeni gelişmeler oldu. Yakın zamanda, 2016 yılının ilk çeyreğinde, Türkiye'ye Ukrayna Dışişleri Bakanı bir ziyarette bulunacak. Sonrasında ise Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ziyarette bulunacak. Türkiye ile yeni perspektiflerin neler olabileceğini konuştuk" dedi. 

KTMM'nin dış politikaya ağırlık verdiğini vurgulayan Çubarov, "Bizler sayın liderimiz Mustafa Bey Meclis (KTMM) Başkanı ve azaları olarak, Avrupa Parlamentosu’nda, Avrupa Birliği'nde, Birleşmiş Milletler'de çalışmalar yapıyoruz, koordineli çalışmak ve birbirimize destek sağlamak için. Çünkü Türkiye  saygıya değer (hürmetli) bir dış politika izliyor. Bu konuları konuştuk" diye konuştu. 

"Türkiye'nin rolü büyük"

Türkiye ziyaretlerinde liderlerle görüşmelerinde Türkiye'ye teşekkürlerini ilettiklerini de ifade eden Çubarov,  "Çünkü Rus işgali altındaki Kırım'da insan haklarının daha fazla ayaklar altına alınmamasında son zamanlara kadar Türkiye'nin rolü büyüktür. Bazıları diyorlar ki siyasetçiler ya da araştırmacılar, neden Türkiye Cumhuriyeti Kırım Tatarlarını sonuna kadar korumadı? Neden Rusya'ya karşılık vermedi? Ama bu düşünceler çok doğru değil. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin Kırım Tatarlarını korumada rolü olmasaydı, Kırım'da Kırım Tatarlarının hakları daha fazla çiğnenecek, Rus baskısı daha da artacaktı bunu kimse bilmiyor. Ruslar Kırım'da her ne kadar Kırım Tatarlarına karşı ayrımcılık yapmaya, insan haklarını ihlal etmeye devam etseler de biliyorlar ki Türkiye Cumhuriyeti var" ifadelerini kullandı. 

"Hepsi Kırım'ın geleceğine bağlı"

Jeopolitik konumun önemine deyinen Çubarov, Suriye'de ve bölgede yaşananları Türkiye ziyaretlerinde gündemlerinde olduğunu kaydederek, "Burada jeopolitik konum çok önemli. KTMM olarak bu jeopolitik suallerin içinde değiliz ve orada kendimizin de bir rolünü görmüyoruz. Ama orada olanlar ve bölgenin geleceği, hepsi Kırım'ın geleceğine bağlı. Bu sebepten bu mevzuları konuşacağız" dedi.

"...Tıpkı Stalin zamanında olduğu gibi..."

Türkiye'nin hava sınırlarını ihlal eden Rus uçağını 24 Kasım'da düşürmesiyle birlikte bu tarihten sonra Rusya'da Türkiye'ye karşı büyük bir isteri başladığını dile getiren Çubarov, buna karşı çok dikkatli olunması gerektiğini de belirterek şöyle konuştu: "Çünkü Kırım'da Türkiye Devleti'ne karşı isteriyi tüm Türk milletine karşı çevirdiler ve Kırım Tatarlarını da suçlamaya başladılar. Türkiye yönetimi ile bunu da konuştuk. Bunun Batı'daki partnerlerimize çok iyi anlatılması gerek. Kırım'da Aksyonov olsun, diğerleri olsun, açık şekilde Kırım Tatarlarını Türkiye'nin casuslarıymış gibi göstermeye başladılar. Tıpkı Stalin zamanında olduğu gibi."

"Türkiye her zaman hatırlatıyor"

Türkiye'nin Kırım'ın işgalini tanımayacağını her zaman ve devamlı hatırlattığına dikkat çeken Çubarov, "Rusya'nın son iki yılki politikasının dünya tarafından tanınmamasında Türkiye devletinin büyük rolü var. Türkiye, 27 Mart 2014'te Birleşmiş Milletler’de Rusya’nın Kırım’ın işgalini tanımama tasarısının kabulü için oy kullandı. Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün bozulmasına karşı olduğunu ve Kırım işgalini asla tanımayacağını her zaman hatırlatıyor. Türkiye devlet olarak kendisi de son ayda Rusya tarafından hücuma uğradı" diye belirtti.

"Şimdiden hazırlıklı olmak istiyoruz"

Rusya'nın geleceğinde ve Kırım Ukrayna'ya geri döndüğünde Kırım Tatarlarının haklarının nasıl korunacağı konusunda hazır olunması gerektiğini vurgulayan Çubarov, "Bu konuları sadece Türkiye yönetimi ile değil Batı ülkelerinin yönetimi ile de konuşuyoruz. Bunlara hazır olmak gerek. Bize yakın olan Türkiye, Almanya, ABD gibi ülkelerin desteğini almak gerek. Asıl vatanlarından Ukrayna'ya zorunlu göçen Kırım Tatarlarının oradaki aktüel problemlerinin çözülmesine yardımcı olmaya ve vatanımıza döndüğümüz zaman milletimizin haklarının sağlanmasına şimdiden hazırlıklı olmak istiyoruz. Ukrayna parlamentosunda gerekli kanunların hazırlanıp kabul edilmesine ve diğer ülkelerden bizim bazı isteklerimize önceden destek verilmesine de. Gelecekte Kırım yarımadasına Ukrayna devlet sınırları içerisinde diğer milletlerden de insanların yaşayacağı, uluslararası kanunlara göre yarımadanın köklü halkı olan Kırım Tatarlarının haklarına dayanarak özel statüye sahip olacak bir Kırım için zemin hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.


"Türkiye bu cevabı namusla verdi"

Putin'in haydut gibi davrandığını ifade eden Çubarov, son haftalarda Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin çok değiştiğini ve kötüye gittiğini dile getirerek şunları soyledi: "Putin Türkiye'yi devamlı test etmeye çalıştı. Uçakları geldi, sınır ihlalleri oldu, bunları düşmanlık olarak görmeyiniz dedi. Ama Türk askeri gerekli cevabı verdi. Eğer bu karşılık verilmemiş olsaydı, o zaman Rusya, "Türkiye başka tavizlere de hazır” deyip başka şeyler de yapabilirdi. Aynı Ukrayna'ya yaptığı gibi. O nedenle cevap verildi, Türkiye bu cevabı namusla verdi. Ama Putin haydut olması sebebiyle bunun manasının farkına daha varamadı. Şimdi haydut olduğu için yeniden rahatsız etmeye çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde bir balıkçı gemisine bir şeyler yapmışlar, daha bilmiyorum neler yapabilirler.

"Putin Türkiye'yi provokasyonlara çekmeye çalışıyor"

Çubarov son olarak Rusya'nın olası provokasyon tehdidine dikkat çekerek, "Türkiye Cumhuriyet'nin, isterisiz, provakasyonalara gelmeden dünyanın anlayacağı şekilde yoluna devam etmesi gerek. Ruslar St. Petersburg’ta  bazı fabrikalara saldırıp tahrip ettiler, yüzlerce işadamının oradaki haklarına bakmadan, ailelerine çocuklarına bakmadan mecburi sınırdışı ettiler, başka baskılarda da bulundular. Türkiye'nin gemilerine zorluklar çıkarıyorlarsa elbette Türkiye Cumhuriyeti'nin de aynı cevabı vermesi gerekir." açıklamasında bulundu.

"Türkiye yönetiminin biz diyalog istiyoruz" söylemlerini akıllıca bulduğunu belirten Çubarov,  "Bu akıllı politika ile kendilerinin haklarının ayaklar altına alınmasına izin vermiyorlar. Şimdi tüm dünya bunu izliyor ve dünya Türkiye'nin yanında. Putin buna daha çok kızıyor ve Türkiye'yi provokasyona çekmeye çalışıyor. İşte buna dikkat etmek gerek. Yarın bir gün bu haydut delirirse Türkiye dünya ile birlikte bu haydutu durdurabilmeli” diye konuştu.

Çubarov, ATR ve Lale Çocuk Kanalı için her ay toplamda yaklaşık 40 bin dolar kira verildiğini de dile getirerek, "Bu parayı verebilmek bizim için büyük sıkıntı. Sayın Çavuşoğlu ile bu konuyu da konuştuk. Dedi ki burada hiç bir problem olmaz ama özel bir teknik ya da hukuki problemler olursa onları çözme yolları ararız" dedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.