SON DAKİKA
Hava Durumu

Eski Sırp istihbarat şefi savaş suçu iddialarını reddediyor

Sırbistan Ulusal Güvenlik Servisi'nin eski şefi Jovica Stanisic'in, Yugoslav Savaşları'ndaki rolü ile savaş sırasında Hırvat ve Boşnak sivillere karşı işlediği suçlar nedeniyle yargılanmasına devam ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2017 21:09
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2017 21:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eski Sırp istihbarat şefi savaş suçu iddialarını reddediyor

Sırbistan Ulusal Güvenlik Servisi'nin eski şefi Jovica Stanisic'in avukatı, Birleşmiş Milletler (BM) örgütünün bir parçası olarak görev yapan Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne verdiği beyanda, Stanisic'in, "Arkan" olarak bilinen Sırp paramiliter lideri Zeljko Raznatovic'in patronu olduğu yönündeki görgü tanığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Savcılığın tanığı olan Borivoje Savic, 1991 yılı Mayıs ayında Arkan'ın kendisine, patronunun istihbarat şefi Stanisic olduğunu söylediğini iddia ediyordu. Görgü tanıklarının çapraz sorgusunda söz alan Stanisic'in diğer avukatı Wayne Jordash, tanık Savic'in 1991 yılı Mayıs ayında Arkan ile Belgrad'da görüşmesinin mümkün olmadığını zira bu zaman diliminde Arkan'ın Zagreb'de cezaevinde olduğunu ifade etti. Jordash ayrıca mahkeme heyetine, Arkan'ın 14 Haziran 1991 tarihine kadar cezaevinde olduğunu gösteren ve Zagreb Mahkemesi tarafından düzenlenmiş bir belge sundu.

Savic, eski istihbarat şefi Jovica Stanisic ve Frenki lakalplı yardımcısı Franco Simatovic'in yeniden yargılanması sürecinde tanıklık ediyor. Stanisic ve Simatovic ikilisi, 1991-1995 yılları arasında Hırvatistan ve Bosna Hersek'teki savaşta, Hırvat ve Boşnak sivillere karşı uyguladıkları işkence, cinayet, sürgün ve zorla yerleştirme suçlamalarıyla yargılanıyor.

Yine suçlamalara göre ikili, Hırvatistan ve Bosna Hersek'teki geniş bölgelere Sırpları hakim kılmak amacıyla eski Sırp Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic liderliğindeki ortak suç girişimi ile Hırvat ve Boşnak sivilleri zorla ve kalıcı olarak ortadan kaldırmaya çalıştı. 

"ARKAN" LAKAPLI ZELJKO RAZNATOVIC KİMDİR?

1952 doğumlu organize suç örgütü lideri ve Yugoslav Savaşları sırasında "Arkan'ın Kaplanları" isimli paramiliter örgüte liderlik eden Zeljko Raznatovic, savaştaki rolü nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) tarafından insanlığa karşı suç işlemekle suçlandı. Savaş başlamadan önce 1970 ve 1980'li yıllarda Avrupa çapında, kendisinin ve suç örgütünün dahil olduğu hırsızlık ve cinayet olayları nedeniyle Interpol'ün en çok arananlar listesinde ilk sıralardaydı. Suikast sonucu öldüğü 2000 yılına kadar Balkanlar'ın en güçlü suç patronu olma özelliğini korudu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.