SON DAKİKA
Hava Durumu

Fransa, Rusya’yı Mistral’siz bıraktı

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2015 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2015 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fransa, Rusya’yı Mistral’siz bıraktı

Rusya ve Fransa, Mistral tipi iki savaş gemisi ile ilgili yapılan sözleşmenin feshi konusunda anlaşmaya vardı. Böylece, Mistral’ler Fransa’da kalacak.

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in telefonda görüştüğü belirtildi. Açıklamada,  2011 yılında iki ülke arasında imzalanan ve 2 Mistral tipi savaş gemisinin yapımı ve teslimatını öngören sözleşmenin feshedildiği duyuruldu.

Varılan anlaşmaya göre Fransa, Rusya’ya avans tazminatının tamamını ödeyip sözleşmenin feshi ile ilgili cezai yaptırımlara maruz kalmayacak. Rusya, Fransa’ya 800 milyon Euro avans ödemişti.

Elysee Sarayı, Mistral gemilerinde monte edilen Rus donanımının sökülüp Rusya’ya iade edileceğini bildirdi. Demontaj işlerinin Eylül ayında başlayacağı açıklandı.

Fransa’nın söz konusu gemileri istediği yere satma hakkına sahip olduğunu belirten Elysee Sarayı, Mistral konusunun kapandığını kaydetti.

Daha önce Paris, Mistral tipi savaş gemilerinin satışı ile ilgili Çin, Kanada, Mısır ve Singapur ile görüşmeler yapmıştı.

Rusya ile Fransa 2011 yılında 1,2 milyar Euro karşılığında Rus Donanması için iki Mistral tipi helikopter gemisi yapımı için anlaşma imzaladı. Mistral sınıfı gemiler Fransa’nın NATO standartlarında üye ülkeler için geliştirdiği, 16 helikopter, 4 çıkartma gemisi, 60 zırhlı araç ve 900 askeri aynı anda taşıyabilen modern savaş gemileridir.

Fransa, Kırım'ı işgali ve Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Rusya'ya Mistrallerin teslimatını askıya aldı.

Şubat ayında François Hollande, Mistral tipi savaş gemilerinin Rusya’ya teslimatının şimdilik imkansız olduğunu belirterek Minsk’te varılan anlaşmaların hayata geçirilmesinin Mistrallerin Rusya’ya teslim edilmesi için şart olduğunu kaydetti. Hollande, Mistrallerin Rusya’ya teslim edilmesi için Ukrayna’nın doğusunda ateşkes rejimine uyulması ve Minsk anlaşmalarının yerine getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.