SON DAKİKA
Hava Durumu

Gaziantep'te "Hürriyete Bir Adım" paneli düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Turkuaz Fikir Topluluğu ve Türk Ocakları Gaziantep Şubesinin iş birliğiyle "Hürriyete Bir Adım" paneli düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2024 15:33
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2024 13:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gaziantep'te "Hürriyete Bir Adım" paneli düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Turkuaz Fikir Topluluğu ve Türk Ocakları Gaziantep Şubesi tarafından 20 Mayıs 2024 tarihinde "Hürriyete Bir Adım" paneli düzenlendi.

Panel, İstiklal Marşı ve akabinde Andımız'ın okunmasıyla başladı.

TÜRK DÜNYASINDA BASKI, İŞGAL VE SOYKIRIM YAŞAYAN COĞRAFYALAR ANLATILDI

Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu'nda saat 13.00'te gerçekleşen "Hürriyete Bir Adım" başlıklı panelde Rus işgali altındaki Kırım, Çin'in soykırım politikalarını tatbik ettiği Doğu Türkistan, Irak ve İran'daki Türk varlığı konuşuldu.

Panelin konuşmacıları; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, "İşgalin 10. Yılında Kırım", Doğu Türkistan Vakfı eski Başkanı Hamit Göktürk, "Doğu Türkistan ve Günümüzdeki Durumu", Araştırmacı, yazar Nurala Göktürk, "Doğu Türkistan'da Kadın-Şiir Dinletisi", Gazeteci, araştırmacı, yazar Reşat Salihi, "Irak'ta Türk Varlığı" ve araştırmacı, yazar Rahim Cavadbeyli "Türk İran'a Persliğin Dayatılması" konularını ele aldı.

Panelde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Eski Başkan Vekili Dr. Mehmet Berk, Zafer Partisi Gaziantep İl Başkanı Aykut Cangöz, Zafer Partisi Gaziantep İl Sekreteri Erman Ebçem, Altın Ordu Cemiyeti Kurucu Üyeleri Kerem Direkçi, Mihriban Direkçi ve Kadir Dinçer, İYİ Parti Genel Merkez Toplumsal Duyarlılık Politikası Başkan Yardımcısı Tibet Ekinci katılımcılar arasında yer aldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, panelde yaptığı konuşmasında İsmail Bey Gaspıralı’ya vurgu yaptı. Karatay, Türk dünyasının çok şanslı olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nden Atatürk gibi bir liderin çıktığını söyledi. Karatay,  Kırım'dan da ümitlerin tükendiği bir  zamanda, Atatürk'ün kurduğu cumhuriyetten Sinop'tan yaklaşık 300 kilometre ötede İsmail Gaspıralı gibi bir lider ve düşünce adamının çıktığını ve öncülük ettiğini ifade etti. Ziya Gökalp’in İsmail Gaspıralı’nın bir öğrencisi olduğu ve Atatürk'ün fikir babasının da Ziya Gökalp olduğuna dikkat çekti.

KIRIM 10 YILDIR İŞGAL ALTINDA

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Kırım’ın 10 yıldır işgal altında olduğunun altını çizdi. Kırım’daki duruma ilişkin Türkiye'nin tutumunun iyi olduğunu söyleyen Karatay, yeterli olmadığından bahsetti.

“TÜRK COĞRAFYALARINI UNUTMAYIN”

Panelde Gazeteci, araştırmacı, yazar Reşat Salihi, "Irak'ta Türk Varlığı"  konulu konuşmasını yaptı. Salihi, Türkiye aslında tüm Türklerin vatanı olduğuna işaret etti.

“Hürriyetin ve Cumhuriyetin değerinin bilin.” diyen Salihi, Türk dünyasının Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu anlattı, “Türk coğrafyalarını unutmayın” dedi. Salihi, Kerkük'teki bir Türk'le Gaziantep'teki bir Türk'ün hiçbir farkının olmadığını sözlerine ekledi.

Yazar Rahim Cavadbeyli "Türk İran'a Persliğin Dayatılması" başlıklı  konuşmasında en büyük eksikliğin hala Türk tarih tezinin ortaya tam olarak konulmaması olduğunu söyledi. Cavadbeyli, ilk Türk tarih çalışmalarının, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Atatürk döneminde Türk Tarih Kurumu'nun kurulmasıyla başladığına dikkat çekti. Cavadbeyli konuşmasında, "Türk düşünce sisteminin tarihe bakış açısı sığdır, ayağı yere basmıyor. Kültür ve medeniyet oluşturmaktan, Türk insanını var edecek bir medeniyet inşa etmekten ziyade konjonktürel siyasi çıkarlara göre yorumlanmıştır.Atatürk’ün ortaya koymuş olduğu Türk tarih tezi, bütün kusurlarına ve eksikliklerine rağmen bir müstesnadır. Çünkü Türk-İslam sentezcilerinin savaş, savaşçı, cihat, cihatçı ve alperenlik gibi savaşa esaslanan ve Türkleri 1071 Malazgirt Savaşı’yla bölgeye -Batı Asya’ya- gelmesini karakterize eden anlayışa bakılmaksızın, Türklerin 6-7 bin yıllık bir medeniyet inşasına esaslanmıştır. Türk-İslam sentezcilerinin savaşa esaslanan yorumlarının aksine, Türk medeniyetinin yeniden  ihyasını esas almıştır. Türkiye başta olmakla bütün Türk dünyasına yönelik başka bir tabirle Türklerin asli unsur olduğu Horasan-Azerbaycan medeniyet havzasına dair kapsayıcı, kurucu, kucaklayıcı ve objektif, somut tarihî veriler esasında medeniyet inşasına dayalı kimlik yorumuna hayati ihtiyaç vardır. Medeniyetler savaşının başladığı küresel dünyada, var olmak için küresel boyutta medeniyet tarifine su ve hava gibi ihtiyaç duyulmaktadır." ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE BİZİM KIBLEMİZ”

Doğu Türkistan Vakfı Eski Başkanı Hamit Göktürk, Doğu Türkistan ve günümüzdeki durumuna ilişkin konuşma gerçekleştirdi.  Göktürk,  “Türkiye bizim kıblemiz” ifadelerini kullandı.

PANELDE DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Araştırmacı, yazar Nurala Göktürk"Doğu Türkistan'da Kadın-Şiir Dinletisi" ile panelde konuşmacı olarak yerini aldı. Göktürk, Türkiye’deki Türklerin vatanlarına sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Konuşmasının sonunda kendi yazmış olduğu şiirleri okuyan Göktürk, panelde duygusal anlar yaşattı.

Konuşmacılar, “Hürriyete Bir Adım” panelini düzenleyen, Türk coğrafyalarında yüzyıllardır yaşanan katliam, soykırım, işgal ve baskıya maruz kalan Türklerin acılarına ses olan Gaziantep Üniversitesi Turkuaz Fikir Topluluğuna teşekkür ettiklerini belirtti. 

Gaün Turkuaz Fikir Topluluğu Başkanı Talip Samet Aksoy, ise yeni kurmuş oldukları topluluklarına ilişkin Kırım Haber Ajansına (QHA) Türk yurdunu, sadece Türkiye'den ibaret görmediklerini söyleyerek  “Ziya Gökalp'in şiirinde söylediği gibi ‘Vatan ne Türkiye'dir Türklere ne Türkistan vatan büyük ve müebbet bir ülkedir Turan’ şiarıyla yola çıktık.” açıklamasında bulundu.

"TÜRK DÜNYASININ SESİ OLMAK BİZİM GÖREVİMİZ"

Gaün Turkuaz Fikir Topluluğu Başkanı Talip Samet Aksoy, Kırım Haber Ajansına (QHA) etkinlik ile ilgili daha önce bilgi verdiğinde "Hürriyete Bir Adım" başlıklı panelin hikayesini anlatmıştı. "Türk dünyasının sesi olmak bizim görevimiz" diuyen Aksoy,  19 Mayıs'ta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıktığını anımsatmıştı. O gün hala bazı Türk yurtlarının bağımsızlığa kavuşamadığının altını çizen Aksoy, dikkat çekmek için etkinliğin 20 Mayıs 2024 tarihinde düzenlendiğini söylemişti. Aksoy sözlerine, "Bir fikrin hürriyete kavuşabilmesi için topluma yayılması gerekir" ifadesiyle son vermişti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.