SON DAKİKA
Hava Durumu

Gerginlik QHA Basın Merkezinde devam etti

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2013 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2013 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gerginlik QHA Basın Merkezinde devam etti

Polonyalı insan hakları savunucuları Piotr Hlebowicz, Paulina Ciucka, Wojciech Jankowski ve Kırım Tatar Milli Meclisi Dış İlişkiler Sorumlusu Ali Hamzin ve Kırım Vakfı Müdürü Riza Şevkiyev’in Akmescit bölgesi Molodyojnoye köyünde Kırım Tatar toprak protestosuyla ilgili olarak QHA Basın Merkezinde düzenlediği toplantıda Rusya yanlısı teşkilatların mensuplarıyla gerginlik yaşandı.

Pyotr Hleboviç, “Kırım’a son kez, Molodyojnoye köyünde Kırım Tatar toprak protestosu alanında inşa edilen yapıların yıkıldığı haberini aldıktan sonra 2013 yılının Ocak ayında gelmiştim. O zaman biz, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve Ukrayna Parlamentosu Başkanı Vladimir Rıbak’a mektup göndermiştik. Bu mektubu biz 20 Ocak tarihinde Ukrayna’nın Varşova Büyükelçiliğine götürdük ve konsolosa verdik. Ama maalesef cumhurbaşkanından veya parlamento başkanı kançılaryasından herhangi cevap henüz almadık. 18 Mayıs tarihinde Ukrayna Büyükelçiliği önünde Kırım Tatarlarının geri dönüşü, iskanı, devlet tarafından yardım sağlanmasına ilişkin sloganlarla miting düzenledik. Cevap olarak ise sessizlik. Ukrayna Büyükelçiliği ve hükümeti tüm bu sorunları görmezlikten geliyor, ama bununla birlikte Ukrayna Cumhurbaşkanı 2013 yılının Ocak ayında Kırım Tatarlara ilişkin sorunları uygar yöntemleri kullanarak çözeceğini açık bir şekilde söylemişti” dedi.

Basın toplantısı gergin bir ortamda geçti. Piotr Hlebowicz’in açıklamaları, Rusya yanlısı kuruluşları ve Kırım Tatarlarının bina kurduğu arazilerin sahiplerinin öfkelenmesine nedeni oldu.

Piotr Hlebowicz, “Kırım Tatarların benim bugün, mevcut koşullar altında, öngörmediğim geleceği belirleniyor” dedi.

Rusya yanlılarının binaları yine yıkacaklarına ilişkin açıklaması Polonyalı insan hakları savunucularını tepkisiz bırakmadı.

KTMM Dış İlişkiler Sorumlusu Ali Hamzin, “Rus Birliği ve Kozak Kardeşliği, yanlış hatırlamıyorsam Molodyojnoye köyünde her şeyi yıktı, bu ise geçilmesi mümkün olmayan kırmızı çizgiydi. Her şey yasalar, diyalog ve bunun meydana gelmemesini sağlayacak olanaklar çerçevesinde çözülmesi gerekiyordu” dedi.

Molodyojnoye köyünde Kırım Tatarlarının bina kurduğu arazi sahiplerini temsil eden Mariya İvanovna, tartışmaya katılarak “Biz, sovhozda çalışarak bu araziyi aldık. Kırım Tatarları haklarının iade edilmesini elde etmek için uğraşsın. Biz karşı değiliz. Ancak bizim haklarımızı mağdur etmesinler. Bizim emektarlarımız orada 30-40 yıl çalıştı ve bu araziyi kazandı ve her şeyin böyle olması çok üzüntü verici. Biz bu araziyi çalışarak kazandık ve onu işletmek istiyoruz ama onu bizden zorla aldılar. Bizim haklarımız ihlal edildi. Bizim arazilerimiz zaptedildi” dedi.

Mariya İvanovna’nın ardından Rus Birliği ve Kozak Kardeşliği temsilcileri kışkırtıcı açıklamalar yaparak tartışmaya katıldı ve havayı gerginleştirdiler.

Basın toplantısının sonuna kadar bağırmalar, suçlamalar ve hakaretler durmadı ve sonuç olarak herhangi bir bildiri yapılamadı.

Ali Hamzin, QHA basın merkezinde düzenlenen basın toplantısında genel olarak Kırım’da olan durum gösterildiğini kaydederek “Bu odada küçük Kırım’ı görebiliriz” dedi.

Polonyalı insan hakları savunucuları ve gazetecileri 18 Eylül tarihinde Molodyojnoye köyünde protesto alanını, ardından ise Akmescit’te yerinde Kırım Tatar Kültür Merkezi inşa edilmesi planlanan Karl Marks sokağı numara 25 adresinde bulunan ev yıkıntılarını ziyaret etmişti. İnsan hakları savunucuların Molodyojnoye köyüne ziyareti, Kozaklar ve Rus Birliği Partisi mensuplarını rahatsız etti. Berkut özel timi başta olmak üzere kolluk kuvvetleri görev yaptı.

Elvira Saranayeva

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.