SON DAKİKA
Hava Durumu

Gümülcine'de Batı Trakya Millî Direniş Günü anılacak

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK), 29 Ocak 2024 tarihinde Gümülcine'de Millî Direniş Günü için anma etkinliği düzenleyecek.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2024 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2024 14:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Gümülcine'de Batı Trakya Millî Direniş Günü anılacak

Batı Trakya Türklerinin, 29 Ocak 1988 ve 29 Ocak 1990 tarihlerinde Türk kimliğinin inkarının yanı sıra vatandaşlık ve azınlık haklarının gasbedilmesine karşı verdiği mücadelenin yıl dönümü olan Millî Direniş Günü'nü unutmadı. Bu kapsamda Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) 29 Ocak Olayları olarak da bilinen bu günde anma programı düzenleyecek. 

ANMA ETKİNLİĞİ GÜMÜLCİNE TÜRK GENÇLER BİRLİĞİNDE YAPILACAK

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Gazeteci Hülya Emin ve Psikolog Koray Bağdatlı'nın konuşmacı olarak yer alacağı konferasın etkinliği Gümülcine Türk Gençler Birliğinde saat 18.30'da icra edilecek. 

BATI TRAKYA MİLLÎ DİRENİŞ GÜNÜ

Lozan Anlaşması ile azınlık hakları kazanan Batı Trakya Türkleri, Yunan makamları tarafından insan hakları ihlallerine maruz kalıyor. Yunanistan 4 Kasım 1988'de içinde "Türk" ibaresi geçen Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği ve Gümülcine Türk Gençler Birliğini kapatarak bölgede gerginliğe neden oldu. Türk birliklerin kapılarını kapatan Yunanistan'a karşı direniş gösteren onbinler, 29 Ocak 1988 ve 1990'da yürüyüş gerçekleştirdi. Ancak haklarını arayan Batı Trakya Türkleri, Yunan polisleri tarafından darp edildi. 300'ün üzerinde dükkana saldıran Yunan polisler aynı zamanda Türklere şiddet uygulayarak olayları bastırmaya çalıştı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.