SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İran'ın Rusya'ya askeri üslerini kullanmasına müsaade ettiği iddia edildi

Rus savaş uçaklarına İran ordusunun "hava sahasını ve bazı askeri üslerini kullandırma" noktasında kolaylık sağladığı iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2015 02:28
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2015 08:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İran'ın Rusya'ya askeri üslerini kullanmasına müsaade ettiği iddia edildi

Suriye'deki hedefleri vurmak amacıyla İran üzerinden geçen Rus savaş uçaklarına İran ordusunun "hava sahasını ve bazı askeri üslerini kullandırma" noktasında kolaylık sağladığı iddia edildi.

Washington merkezli Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'ne (American Enterprise Institute) bağlı "Hassas Tehditler" çalışma grubunun yayımladığı "Suriye'deki Rus-İran askeri koalisyonu derinleşebilir" başlıklı analizde, İran ordusunun Rus askeri uçaklarına kolaylık sağladığı iddia edildi.

Frederick Kagan, Marie Donovan ve Paul Bucala'nın kaleme aldığı analizde, iki ülke ordusu arasındaki Suriye eksenli bu işbirliğinin, yakın gelecekte daha derin ve yakın bir askeri işbirliğine zemin teşkil edebileceğine işaret ediliyor.

"Aviationist" adlı internet sitesine dayandırılan bir habere atıf yapılan analizde Kasım (2015) sonundan beri Rus Tu-95MS Bear, Tu-160 Blackjack ve Tu-22M Backfire tipi savaş uçaklarının, İran hava sahasından İran savaş uçaklarının eşliğinde geçiş yaptığı bildirildi.

Ayrıca Rus Su-34 "Fullback" tipi saldırı uçağının Shahid Nojeh askeri üssünde 23 Kasım tarihinde iniş yaptığı ve iki gün sonra yeniden havalandığı kaydedildi. Aynı günlerde Il-76 "Candid" tipi kargo uçağının da aynı üsse iniş yaptığı ve muhtemelen teknik bir sorunu gidermek için parça bıraktığı tahmin ediliyor.

"Güvenli koridor İran üzerinden olmak zorunda" 

Analizde, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları noktasında Shahid Nojeh hava üssünün özel bir avantaja sahip olduğu ve eğer bundan sonra İran ile Rusya arasındaki askeri işbirliği derinleşecekse bu üssün özel bir konuma sahip olacağı yorumu da yapıldı.

Rusya'nın, Suriye'deki operasyonlarını istediği ölçüde gerçekleştirebilmek için bundan sonra İran'ın askeri kapasitesinden daha fazla faydalanmak isteyeceği ifade edilen analizde, Moskova'nın Hazar Denizi ile Akdeniz'den attığı uzun menzilli füzeler için güvenli bir koridora ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Analizde, "Bu temiz ve güvenli koridor İran üzerinden olmak zorunda" ifadelerine yer verilerek Rusya'nın Türkiye ile bozulan ilişkilerine de atıf yapıldı. Ayrıca Putin'in başka çaresinin kalmadığı ve İran'la "hava sahasının ve bazı askeri üslerin kullanımı" konusunda daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyduğu vurgusu yapıldı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.