SON DAKİKA
Hava Durumu

Katliamın faili Esed çıktı

Suriye'nin Hama ilinde rejim kontrolündeki bölgede 1,5 aydır bekletilen 8 bin sivilin üzerine Beşşar Esed rejimi güçlerinin ateş açtığı açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2017 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2017 12:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Katliamın faili Esed çıktı

Geçtiğimiz günlerde Hama'nın doğu kırsalında Beşşar Esed rejimi ile terör örgütü DEAŞ'ın cephe hattındaki Akrabat bölgesi sakini 8 bin sivil, muhaliflerin bölgesine geçme talebini iletti. Rejim, 300 ailelik gruba izin verdiği halde henüz geçiş gerçekleşmedi. El Uzeyb Vadisi çölünde Esed rejiminin insani yardım gerçekleştirmeksizin beklettiği binlerce kişi zor yaşam koşullarıyla mücadele ediyordu. Ancak 26 Eylül’ de bölgede  yola devam etmek isteyen sivillerden onlarcasının hayatını kaybettiği bildirilmişti.



BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric'in dün, 80 sivilin üzerine açılan ateşle öldürüldüğünü açıklamasının ardından olayın Esed rejimiyle bağlantısı gün yüzüne çıktı.



 



159523



Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), 80 sivilin ölümüyle ilgili Beşşar Esed rejimini sorumlu tutan bir yazılı açıklamada bulundu.



Açıklamada, "Esed rejiminin çeteleri ve milisleri, 26 Eylül salı günü, Hama'nın doğu kırsalında mahsur kalanların içinde olduğu bir konvoya ateş açtı. Kadın ve çocukların da aralarında olduğu 80 sivil öldü, birçok sivil yaralandı." ifadeleri kullanıldı.



Açıklamada ayrıca, sivillerin ağır silahlar, topçu mermileri ve füzelerle, "soykırıma benzer bir sahnede" hedef alındığı kaydedildi.



Ukayribat Yerel Meclis Başkanı Ahmet el-Hamavi ise yaptığı açıklamada, "El Uzeyb Vadisindeki sivillerden bir çoğu ölüm pahasına da olsa kaçabildi. Ama bin 500 sivil hala bekletiliyor. 80 sivilin öldüğü saldırıda, 70 sivil yaralandı. Cesetleri rejim güçleri çekti ve yok etti. Rejimin yaptığı savaş suçudur. Saldırıyı rejimin yaptığına eminiz. Kontrol noktası sadece 3 kilometre uzaklıkta. Kalan siviller yiyecek, içecek bulamıyor. Oradaki kükürtlü suyu içmek zorundalar. Kaçabilen insanların sudan hastalandığını gördük ve onları hastaneye götürdük. Şimdi aileleri bulup birleştirmeye çalışıyoruz. Yanlarına hiçbir şey alamadan gelmişler. DEAŞ onları aldatmış. Ellerindeki paraları almış." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.