SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kayserili iş adamları konu para olunca soydaş acısı dinlemiyorlar

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2015 18:05
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2015 22:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kayserili iş adamları konu para olunca soydaş acısı dinlemiyorlar

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi grubu üyesi Kayserili işadamları Rusya'nın işgali altındaki Kırım'da soydaşlarının işkence ile öldürülmesine, liderlerinin vatanlarına girmesinin yasaklanmasına, halkın seçtiği meclisin kapatılmasına, milli basının kapısına kilit vurulmasına bakmadan önlerine çıkacak fırsatlardan faydalanmak için Rus yönetimiyle işbirliği yapıyor.

Kırım Rus yönetiminin Bakanlar Kurulu’nda 3 Haziran tarihinde Kırım Rus yönetimini Başbakan Yardımcısı Ruslan Balbek ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi grubu (KEİB) Başkanı İlter Sağırsoy Uluslararası İş Adamları Birliği’nin Kurulması ile ilgili memorandumu imzaladı.

Kırım Rus yönetiminin Bakanlar Kurulu Basın Servisi’nden yapılan açıklamada görüşmeye, Rusya Devlet Başkanlığı Kırım Cumhuriyeti Daimi Temsilci Yardımcısı Georgiy Muradov, Başbakan Danışmaları Aleksey Gostev, Rustam Kamalov, Kırım Etnik İlişkiler ve Sürgünden Dönen Vatandaşlar Komitesi Başkanı Zaur Smirnov, Kırım Ekonomik Kalkınma Başkan Yarımcısı Anna Kovalenko ve İnteroil şirketinin Genel Müdürü Rusbek Bisultanov katılırken Türk tafarını Mumeko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çiğdem, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi işadamları grubu üyesi Yavuz Budak, Duraktekstil holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sönmez temsil etti.

Serbest ticaret bölgesinin Kırım’ı yatırımlar açısından çekici hale getirdiğini ifade eden Ruslan Balbek, “Kırım için ün çok önemli. Kırımlı iş adamlarının Türk işadamlarıyla yaptıkları işbirliği hakkında olumlu yorumları var. Türkiye ile işbirliği yaparak her iki tarafın da ticareti gelişmesi ve çalışması için olumlu ortamının oluşturulacağından eminim” diye konuştu.

Türkiye ve Kırım arasındaki anlaşmanın diplomasi ve etkili işbirliğinin örneği olduğunu ileri süren Zaur Smirnov, “Bazı ülkelerin Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımların güçlendirilmesi için ısrar ederken Türkiye, tam tersine bizimle işbirliğini genişletiyor. Kırım ve Türkiye arasında memorandumun imzalanması bunun parlak bir örneğidir. Bu, devletlimizin arasında ilişkilerin verimli şekilde gelişeceğinin gösteriyor” dedi.

Memorandumun imzalanması, ilk başta Kırım ile Türkiye arasında olan kardeşlik ve arkadaşlık, sonra ekonomik ilişkilerin göstergesi olduğunu söyleyen İlter Sağırsoy, “Kırım’a gerçekleştirdiğimiz birinci ziyaretin ardından Türkiye’de Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi Yönetim Kurulu üyeleri ile genişletilmiş toplantı yaptık. Ayrıca Türk bakanlar ve gazetecilerden Rus Kırım’da yaşam ile ilgili birçok soru soruldu. İlgili sorulara cevap verirken burada gördüklerimizi, Kırım’ın başarıyla geliştiği ve yeniden dirildiğini söyledik. Bundan dolayı oybirliği ile Kırım ile işbirliği yapma kararını aldık. Bizim için bu çok önemli, tarihsel bir adım. Kırım’a önce sevgi ve dostluk, sonra ticaret için geldik” dedi.

Türkiye’den gelen iş adamları ilk başta tekstil ve imalat sanayiine yatırım yapmayı planladıklarını belirtirken toplam yatırım tutarının 12 milyon dolar düzeyinde olacağını ileri sürğyor.

TÜRKİYE, KIRIM'I UKRAYNA TOPRAĞI OLARAK SAYIYOR

Daha önce Kırım Tatar sürgünün 71. yıldönümü vesilesiyle Kiev’de düzenlenen etkinliklere katılan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Kırım’ın Rusya tarafından ilhakını tanımadığını bir kez daha dile getirmişti.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ihlal edilmek suretiyle Kırım’ın yasadışı bir şekilde ilhak edildiğini kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuşmuştu:

"Neticede Kırım Tatarları yeni zorluklarla karşı karşıya kaldı. Tarihin hiçbir döneminde şiddete başvurmayan ve taleplerini barışçıl yollarla dile getiren Kırım Tatarlarının maruz kaldığı muameleyi kabul etmek mümkün değil. Kırım Tatarlarının tek bir gayesi var, insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamak ve milletçe var olmaktır. Kırım’ın illegal bir şekilde ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Kırım Tatarı soydaşlarımıza desteğimizi sürdüreceğiz. Ukrayna ile birlikte sürdüreceğiz. Haklı davalarında yanlarında olmaya devam edeceğiz."

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.