SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Derneği’nden Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Lisesi'ne ziyaret

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2015 01:05
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2015 00:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Derneği’nden Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Lisesi'ne ziyaret

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi yönetimi, ömrünü Kırım'a ve çocukların, gençlerin eğitimine adamış Fazilet Olcay tarafından yaptırılan, Zeytinburnu ilçesinde bulunan Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesi’ne ziyaret gerçekleştirdi.

Okuldan davet alan Dernek Başkanı Celal İçten, Başkan Yardımcısı Emre Türedi, Yönetim Kurulu üyeleri Ergün Sevimsoy ve Seher Türedi 19 Mart 2015'de okulu ziyaret etti. Misafirlere okulu gezdiren, merhum İsmail Rüştü Olcay ve merhume Fazilet Olcay'ın biyografilerini ve Fazilet Olcay'ın öğrencilere hitaben yazdığı yazıyı gösteren okul Müdürü Kemal Elmas’ın odasında yapılan sohbette Fazilet Olcay'ın eğitime verdiği desteklerden, Pendik'te kendi adına yaptırdığı Kırımlı Fazilet Olcay Anadolu Lisesinden, Kıraç'ta anne ve babası için yaptırdığı Kırımlı Fethiye ve Şükrü Olcay İlköğretim okulundan ve Zeytinburnu'ndaki kardeşi adına yaptırdığı Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesinden bahsedildi.

Dernek yönetimi, vefat eden Kırım Derneği üyeleri Fazilet Olcay ve İsmail Rüştü Olcay ile anne-babaları Fethiye ve Şükrü Olcay'ı rahmetle anarak ruhlarına dua okudu.

Ayrıca okula gelir getirmesi amacı ile rahmetli Fazilet Olcay tarafından kardeşi İsmail Rüştü Olcay adına yaptırdığı ve okula hediye ettiği halı sahasını da gören misafirler, okul Yönetim Kurulu ve öğretmenler ile öğlen yemeği yedi ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Dedeleri Kırım’dan hicret eden Fazilet Olcay, 18 Kasım 1926 tarihinde Eskişehir’de doğdu.

Kırım Derneği’nin eski başkanlarından Ali Kemal Gökgiray, Fazilet Olcay’ın dayısıydı. Fazilet Olcay, Gökgiray’ın teşviki ile “Kırım Davası” içinde yer aldı. Kırım Derneği ve Emel Kırım Vakfı’nın en faal destekleyicilerinden oldu.

İstanbul Kırım Derneği’nin en önemli maddi destekçilerinden olan Olcay, Kırım ile ilgili yapılan her toplantının, tepreçin, merasimin katılımcısı oldu.

İstanbul Kırım Derneği’nin yayın organı Bahçesaray Dergisi’nde yazıları yayımlandı. Kırım dışında yaşayanlara hitaben bir yazısını şöyle bitiriyordu : KIRIM, VATAN DEMEK, HAYAT DEMEK, GÖRMEK GEREK.

Ömür boyu Kırım Tatarlarına destek veren Fazilet Olcay, İstanbul’da iki okul açtı. İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan okul Fazilet Olcay’ın rahmetli ağabeyi anısına Kırımlı İsmail Rüştü Olcay adını, İstanbul Pendik’teki okul ise Kırımlı Fazilet Olcay Anadolu Lisesi adını taşıyor.

Fazilet Olcay ayrıca Kırım’da faaliyet gösteren Karasupazar bölgesi Zuya Kırım Tatar Milli Mektebi ve Akmescit’teki Kamenka Kırım Tatar Milli Mektebine maddi yardım sağladı. Kırımlı Fazilet Olcay Anadolu Lisesi Kamenka Kırım Tatar Milli Mektebi ile, Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Lisesi de Zuya Kırım Tatar Milli Mektebi ile kardeş okul oldu.

Fazilet Olcay, açtığı okullarla ilgili “Bir çocuğum yok, yüzlerce çocuğum var… Ne mutlu bana! Bizler birer yuva yaptırdık; ama bu güzel binaların okulların gerçek bir öğretim yuvası olması öğretmenlerimiz ve burada eğitim gören öğrencilerimizin elinde. Bizler birer vesileyiz…” demişti.

Fazilet Olcay, 17 Mayıs 2010 tarihinde yaşama veda etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.