SON DAKİKA
Hava Durumu

“Kırım’ın işgalini Aksyonov başlatmıştı”

Devrik Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in davasının incelendiği duruşmada Eski BM Ukrayna Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev ifade verdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2017 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2017 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Kırım’ın işgalini Aksyonov başlatmıştı”

Kiev’in Obolon Bölge Mahkemesi’nde bugün, 15 Ağustos’ta vatana ihanet ve savaşa iştirak etmek suçundan yargılanan Ukrayna’nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in davasının incelendiği yedinci duruşması yapıldı.



Duruşma sırasında Eski BM Ukrayna Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev iddia makamının tanığı olarak ifade verdi.



Sergeyev, Rusya'nın eski BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin’in Ukrayna'nın devrik lideri Yanukoviç'in Moskova'dan askeri birlik talep ettiğini açıkladığı 3 Mart 2014 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Kurulu toplantısında bulunmuştu.



Duruşmada Sergeyev, BM Güvenlik Kurulu’nın Kırım’la ilgili düzenlediği ilk toplantılarında  Rus tarafının kendi yasa dışı müdahalesini Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov’un askeri yardım çağrısı aracılığıyla başarısız bir şekilde yasallaştırmaya çalıştığını anlatırken, “Rusya’nın temsilcisi, Aksyonov’un bu tutumunu eski Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in de desteklediğini ileri sürüyordu. Tüm bunlar sadece iddia ediliyordu, yazılı talep sunulmadan. Onlar müdahalelerini haklı çıkarmak için böyle strateji yürütmeye karar verdiler” diye kaydetti.



 157069



 



Bunun yanı sıra Sergeyev, 28 Şubat ve 1 Mart toplantılarında Rus tarafının güya Ukrayna’da, Kırım’da yaşayan Rus vatandaşları, Rusça konuşan nüfusun ve Karadeniz filosu görevlilerinin hayatlarını tehlikeye sokan darbe gerçekleştiği için askerlerin yarımadaya girdiğini ileri sürdüğünü anlattı.



Bir tek Rus askerleri davet eden ismin eksik olduğunu belirterek, “O zaman onlar Aksyonov ve onun askeri yardım talebini öne sürdüler.” diye anlatan Sergeyev, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Aksyonov’da askeri yardım isteme yetkisinin olmadığını belirtmelerinden sonra Rusya’nın bir tane daha Güvenlik Konseyi toplantısı toplayarak Yanukoviç'in Moskova'dan askeri yardım talep ettiği mektubu sunduğunu ifade etti.



Bilindiği gibi, Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı, anayasanın beşinci bölümünün 27. maddesi (vatana ihanet), ikinci bölümününün 437. maddesi (saldırganlığa iştirarak ederek yardım ve yataklık) ve üçüncü bölümününün 110. maddesi (Ukrayna’nın birliğini ve bütünlüğünü bozmaya yönelik, insanların hayatlarını kaybetmesine ve ciddi sonuçlara neden olan ihlallere yardımcı olmak) gereğince suçlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.