SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırımoğlu: ''Biz Ukrayna’ya şantaj yapmak değil yardım etmek istiyoruz''

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2011 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2011 12:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: ''Biz Ukrayna’ya şantaj yapmak değil yardım etmek istiyoruz''
PRAG, 12.10.2011 (QHA) – Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 15. Uluslararası Forum 2000 Konferansında KTMM’nin, Kırım Tatar halkına haklarının iadesi konusunda planlanan uluslararası forumu Ukrayna’ya şantaj yapmak değil, Ukrayna hükümetine yardım etmek amacıyla yapmak istediklerini söyledi.

Kırımoğlu, konferanstan sonra Svoboda (Azatlık) Radyosuna verdiği demeçte “Biz, ilk baştan bu konferansta (forumda) Ukrayna’nın aktif katılımını istediğimizi bildirmiştik. Çünkü bizim amacımız Ukrayna’ya sorun yaratmak değil, Ukrayna’ya Sovyet rejiminden miras olarak aldığı sorunu Avrupa kamuoyunun, Avrupa devletlerinin katılımıyla çözmek için öneriler hazırlamaktır. Maalesef bu konu Kırım Tatarlarının Ukrayna’ya baskı yapmaya, bu forumu yapma konusunda Ukrayna’ya şantaj yapmaya çalıştığı şeklinde gösterilmeye çalışılıyor. Ancak bizde her şey açık.” dedi.
Timoşenko’nun mahkûmiyeti olumsuz bir sürpriz
Kırımoğlu, Ukrayna’nın eski başbakanı, muhalif Yuliya Timoşenko’yu 7 yıl hapis cezasına çarptıran Kiev Peçersk Bölge Mahkemesinin 11 Ekim tarihli kararını olumsuz bir sürpriz olarak değerlendirdi. Kırımoğlu, “Bu olumsuz bir sürpriz oldu. Ben bu konuda biraz daha akıllı çözüm bulunur diye ümit ederdim. Beni endişelendiren durum şudur: biz Timoşenko’yu kusursuz görmüyoruz. Cumhurbaşkanı seçiminde biz Timoşenko’yu desteklemiştik, çünkü bize göre o, örneğin Bölgeler Partisi’ne, Yanukoviç’e (Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç) kıyasla daha demokrat, daha çok Avrupa yanlısı bir siyasetçi. Bana göre Yuliya Timoşenko, başbakan olduğu dönemde belki de bazı doğru olmayan işler yapmıştı. Ancak o, Ukrayna Anayasasının başbakana verdiği yetkiler çerçevesinde hareket etmişti. Onun gaz anlaşmasını imzalayarak (2009 tarihli Ukrayna-Rusya gaz anlaşması) Ukrayna’nın menfaatlerine zarar verdiği öne sürülüyor. Belki görüşmeleri (gaz konusunda görüşmeler) başka türlü yapması gerekirdi, belki başka koşulları sağlanabilirdi, fakat bunun için hapse atmak yanlış bir şey. Örneğin, Karadeniz Filosunun Sivastopol’de konuşlandırma süresini uzatan Harkiv Anlaşmaları bana göre Ukrayna menfaatlerine 10 kat fazla zarar verdi. Bu benim fikrim. Başka güçler iktidara gelirse Yanukoviç hapse mi atılır? Saçmalık.” dedi.
“Yanlış oy” verdik diye iktidarın bize karşı tutumu değişti
Kırımoğlu, şimdiki Ukrayna hükümetinin iktidara geldikten sonda Kırım Tatarlarına karşı tutumunun olumsuz değiştiğini söyledi. Kırımoğlu, “Yeni iktidarın bize davranışı eskisine göre bambaşka. Bu belki de bizim seçimlerde ‘yanlış oy’ vermemizden kaynaklanıyor. Ancak daha önceki iktidarlar da bizi pek sevindirmemişti. Onlar, bir bölgeyi siyasi bataklığa sürükleyebilecek yabancı düşmanlığı, şovenizm, ayrılıkçılık, Rusya yanlısı hareketlerin oranının yüksek olduğu bir yerde Kırım Tatarlarının istikrar faktörü olduğundan emin. Üstelik Kırım Tatarları şiddete başvurmama prensibine dayanarak hareket ediyorlar. Bunun için eskiden az da olsa (Kırım Tatarlarına) merkez yönetimden destek vardı. Şimdi ise her şey değişti. En önemlisi, Kırım Tatarlarının hiçbir sorunu çözülmüyor. Sosyal sorunların çözümünde devletin katkısı ortadan kalktı.” dedi.
Osman Bayramaliyev

QHA
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.