SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırımoğlu: “Kırım işgalden kurtulmadan halkımızın gelişmesi imkansız”

Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 6. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegeleri Konferansı’nda konuşma yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2018 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2018 13:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: “Kırım işgalden kurtulmadan halkımızın gelişmesi imkansız”

Kırım Tatar milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar halkının Kırım’da gelişmesi için yarımadanın Rus işgalinden kurtulması gerektiğini ifade etti.

 

Kiev’de bugün düzenlenen 6. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegeleri Konferansı’nda konuşan Kırımoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Adalet Divanının 2017’de aldığı karara rağmen Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kurultay tarafından seçilen Kırım Tatar Milli Meclisi'nin (KTMM) işgal edilen Kırım’da hala yasaklı durumda olduğu için söz konusu konferansın Kiev’de toplanmak zorunda kaldığını belirtti.

 

Kırım’ın Rus işgalinden ve KTMM’nin işgali tanımadığı hakkında yaptığı açıklamadan sonra Rus işgalci yönetiminin, Kırım Tatar Milli Kurultayını toplamak ve işgalcilerin lehine olan kararları kabul ettirmek için büyük çabalar harcadığını dile getiren Kırımoğlu, “Kurultay delegelerinin dayanışmasıyla karşılaşan işgalciler açıkça terör, tutuklama, cinayet, insanları Kırım’ın dışına itme ve diğer baskı yöntemlerine başvurdu.” diye kaydetti.

 

İŞGAL KOŞULLARINDA FARKLI TEDBİRLER

 

Kırımoğlu, 2013 yılında seçilen VI. Kırım Tatar Milli Kurultayı delegelerinin yetkililerin bu sene sona erdiğini ve Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisi yönetmeliklerinde olağanüstü hal (işgal ve savaş) durumunun öngörülmediğini hatırlattı.

 

Kurultayın düzenlenmesi için en az 160 delegenin, yani tüm delege sayısının (248) üçte ikisinin toplanması gerektiğini belirten Kırımoğlu, işgalci yönetimin baskıları dolayısıyla çoğu delegenin Kiev’e gelemeyeceği öngörülerek 6. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegeleri Konferansı’nın düzenlenmesine karar verildiğini ifade etti.

 

Kırım’ın işgali ve işgalci yönetimin Kırım Tatar halkını yarımadadan dışarı itme amacıyla yürüttüğü sistematik baskı şartlarında Kırım Tatar halkının özgün bir millet olarak gelişmesinin imkansız olduğunu söyleyen Kırımoğlu, sadece işgal sona erdikten sonra Kırım Tatar halkının Kırım’da gelişme imkanı bulacağını belirtti.

 

KIRIM'IN İŞGALİ SONA ERENE DEK RUSYA ÜZERİNDEKİ BASKILAR SÜRECEK

 

Kırım’ın ne zaman işgalden kurtulacağınıN bilinmediğini ifade eden Kırımoğlu, “Ancak bazı gerçekler olmadan yarımadanın serbest bırakılması olanakları uzaklaşmış olacaktır. İlk önce, Rusya’nın Yanukoviç benzeri kişileri iktidara getirmemesi için Ukrayna’da siyasi istikrarın sağlanması. İkincisi, 2014’te olduğu gibi güçsüz olmaması ve saldırgan komşusuna uygun karşılık verebilmesi için Ukrayna’nın savunma yeteneğinin güçlendirilmesi. Üçüncüsü, saldırgan komşu ülkeyi uluslararası hukuka saygı göstermeye, işgal edilen topraklarından çekilmeye  ve daha medeni davranmaya zorlamak için tüm sivil toplumun seferber olması gerekiyor.” dedi.

 

Ukrayna toprak bütünlüğüne destek gösteren tüm ülkelere teşekkür eden Kırımoğlu, Rusya’ya yapılan baskının Kırım tamamen Rus işgalinden kurtarılana kadar devam edeceği konusundaki umutları dile getirdi.

 

Rus işgalci yönetimini yürüttüğü baskı politikası çerçevesinde Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının kendi haklarını savunmak için demokratik ülkelerde olduğu gibi, miting ya da protesto eylemlerinin düzenlemesinin imkansız olduğunu kaydeden Kırımoğlu şu açıklamayı yaptı:

“Ancak mutlaka yapılabilecek birçok şey var. Bunlar şu şekilde:

-Kırım’daki insan hakları ihlalleri ve bu suçları işleyen insanların isimlerini kayda geçirmek ve Kiev’deki KTMM ofisine iletmek;

-İşgalcilerin Kırım’ın ekolojisine ve  kültürel mirasına verdiği zararı takip etmek ve kayda geçirmek;

-Rusya’nın Kırım’a kendi vatandaşlarını yerleştirdiğini gösteren bilgileri, verileri toplamak. Çünkü bu eylemler Savaş Zamanında Sivillerin Korunmasına ilişkin Cenevre Sözleşmesi uyarınca savaş suçu olarak sınıflandırılıyor;

-İşgalcilerin düzenlediği tüm sözde seçimleri boykot etmek, işgalcilerin propaganda etkinliklerine katılmamak, işbirlikçileri görmezden gelmek ve onları halktan izole etmek;

-Kremlin yönetimine bağlı Kırım Müftülüğü tarafından atanan imamların faaliyet gösterdiği camilere gitmemek. İşgalciden maaş alan hiçbir imam gerçek bir imam sayılamaz;

-Siyasi tutsakların, kaçırılanların, cinayetlere kurban gidenlerin ailelerine destek vermek, onlara karşı açılan davaların duruşmalarına katılmak, baskın, arama yapılan evlerin yanlarında toplanmak;

-Çocuklarımızın Rus propagandasına maruz kalmasını engellemek ve onların Ukrayna ana karasından düzenli bilgi almalarını sağlamak için soydaşlarımıza uydu antenleri temin etmek.

Konferansa katılanlara teşekkür eden Kırımoğlu ayrıca, “işgale barışçıl direniş” adı altında yürütülen eylemlerinin daha da etkinleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.