SON DAKİKA
Hava Durumu

Litvanya bütçesinde savunma alanında rekor

Rusya’nın saldırganlığına karşı tedbirler alınıyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2015 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2015 15:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Litvanya bütçesinde savunma alanında rekor

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, ülkenin 2016 yılı bütçesini onayladı.

Söz konusu bütçede, askeri amaçlar için ayrılan tutar, devletin gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1,48’ni oluşturup rekorunu kırdı. Grybauskaite, “Savunmaya ayrılan tutar, hepimizin güvenlikte hissetmemizi sağlar” dedi.

2015 yılında Litvanya, bütçesinde askeri amaçlar için 425 milyon Euro ayrılmışken, 2016 için 574 milyon Euro öngördü. Böylece yüzde 26’lık artış söz konusu oldu. Dalia Grybauskaite, bahse konu olan tedbirin, savunma gücünün artmasını, ekonominin büyümesini ve uluslararası sorumlulukların yerine getirilmesini sağlayacağını belirtti.

Rusya’nın Kırım’ı işgal ettikten ve Ukrayna’nın doğu bölgelerine saldırdıktan sonra NATO üyeleri arasında, gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 2’sine eşit bir tutarı savunma alanına ayırmaya yönelik gayri resmî bir anlaşma yapılmıştı. Orduya bu kadar para hiçbir zaman ayırmamış olan Litvanya, 2020 yılında bu amaca ulaşmaya planlıyor. Rusya'nın saldırgan politikalarının sınır komşularını savunma sanayi ve silahlanma alanında adeta yarışa sevk ettiği çok açık bir şekilde görülebiliyor.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.