SON DAKİKA
Hava Durumu

Normandiya Dörtlüsü, Berlin'de bir araya geldi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ukrayna'nın doğusundaki krize çözüm bulmak amacıyla Berlin'de bir araya geldiler.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2016 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2016 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Normandiya Dörtlüsü, Berlin'de bir araya geldi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Ukrayna'nın doğusundaki krize çözüm bulmak amacıyla, 19 Ekim tarihinde Normandiya Formatında Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya geldi.
 
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı sitesinde yapılan açıklamada, Normandiya Formatı ülkelerinin liderlerinin Minsk Anlaşmalarını hayata geçirecek “yol haritasını” hazırlanmasının üzerinde anlaştığı bildirildi.
 
Açıklamaya göre Berlin’de yapılan toplantıdan sonra gazetecilere konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, günümüzde Normandiya formatının herhangi bir alternatifinin olmadığını ve yapılan görüşmede bunun belirtildiğini kaydetti.
 
Poroşenko, “Günümüzde Minsk Anlaşmaları bütünsel bir belge ve söz ettiğimiz 'yol haritası' tutarlılık ve garantileri öngörüyor” dedi. Cumhurbaşkanı Poroşenko, “yol haritasının” öngördüğü güvenlik şartlarının, ateşkes, yabancı orduların geri çekilmesi, askeri araçların geri çekilmesi rejimine uyulması, AGİT temsilcilerinin bölgeye engelsiz erişiminin sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması şartlarının yerine getirilmesinden sonra haritanın siyasi kısmının uygulanmasına geçmek mümkün olacağını ekledi.
 
“Yol haritasının” Minsk Anlaşmaları çerçevesinde kabul edilen tüm belgelerin hayata getirilmesine yönelik bir belge olduğunu vurgulayan Petro Poroşenko, dışişleri bakanlarına Kasım ayı sonuna kadar yol haritasının temelini onaylama görevi verildiğini belirtti. “Söz konusu belgenin içermesi gerektiği esas yönleri belirledik” ifadesini kullanan Poroşenko, önümüzdeki ayda dışişleri bakanlarının bir araya gelerek Normandiya formatında yapılacak bir sonraki görüşmenin hazırlanması için sonuçları ele alacağını bildirdi.
 
İşgal edilen Donbas’ta polis misyonu faaliyete başlayacak
 
Yapılan görüşme esnasında Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinin işgal altında olan kesimlerinde polis misyonunun faaliyet göstereceği konusunda anlaşmaya varıldığını bildiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, “Kimsenin AGİT faaliyetlerini engellemeyeceğinde anlaştık. Güvenlik şartları seçimleri düzenleme olanağını sağladığı zaman yapılacak yerel seçimler için hazırlıkların ve çalışmaların yapılmasının sağlanması için yapılıyor. Şimdi Donbas’a polis misyonu olarak adlandırdığımız silahlı AGİT misyonunun gönderilmesi girişimde bulunuyoruz. Söz konusu misyon seçim sürecinin güvenliğini ve geçiş süreci devamında güvenliği sağlayacak” dedi.
 
Rusya’nın ilgili teklifi desteklediğini ifade eden Poroşenko, “Rusya tarafının silahlı AGİT polis misyonunun gönderilmesini desteklediğini ayrı olarak vurgulayabilirim” şeklinde konuştu. Bununla birlikte Berlin’de yapılan görüşmede, Donbas’ta yapılacak seçimlerin tarihinin ele alınmadığını belirten Poroşenko, “Seçimlerin tarihinden şimdilik söz edilmiyor. Şimdi bir yol haritasının hazırlanacağı ve bu belgenin çerçevesinde seçimlerin yapılabileceğinden söz ediyoruz” diye kaydetti.
 
Rehinelerin serbest bırakılması görüşüldü
 
Görüşmede ele alınana konulardan birinin de, Ukrayna’nın işgal edilen topraklarında ve Rusya’da yasadışı olarak tutuklu bulunan Ukraynalı rehinelerin serbest bırakılması ile ilgili olduğunu dile getiren Petro Poroşenko, “Tüm rehinelerin 'herkese herkes' formatında hemen serbest bırakılmasını talep ediyoruz ve bunun, Rusya tarafının eylemsizliğinden dolayı uzun süre için durdurulan süreç için bir ivme olacağı kanaatindeyim” diyerek Ukrayna’nın, Uluslararası Kızılhaç Komitesi temsilcilerinin yasadışı olarak tutuklu bulunan rehinelere erişiminin sağlanması ile ilgili teklifinin desteklendiğini ekledi.
 
Fransa ve Almanya: Rusya’ya ek yaptırımlar uygulanabilir
 
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin’de yapılan görüşme sırasında, Suriye’deki saldırıları yüzünden Rusya’yı kınadı ve Kremlin’e karşı yaptırım uygulanması ihtimalini iptal etmeyi reddetti.
 
Görüşmeden sonra gazetecilere konuşan François Hollande, “Halep’teki olaylar, askeri suçtur. En öncelikli taleplerden biri, Esad ve (Rus) koruyucuları tarafından gerçekleştirilen saldırılar durdurulmalı” diye kaydetti.
 
Angela Merkel, Halep’e yapılan saldırıların “insanlık dışı ve şiddetli” olduğunu belirtti.
 
Almanya ve Fransa liderleri Rusya’ya karşı yaptırım uygulanması ihtimalinin olduğunu belirtti. Hollande, “Tehdit oluşturabilecek her şey yararlı olabilir” derken Merkel, “Bu seçeneği göz ardı edemeyiz” şeklinde konuştu.
 
Rusya Devlet Başkanlığı’ndan açıklama
 
Rusya Devlet Başkanlığı’ndan da Berlin’de yapılan görüşme ile ilgili açıklama yapıldı.
 
Açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Görüşmede güvenlik konularına büyük dikkat verildi ve yakın zaman, çatışma taraflarının geri çekilmesi ile ilgili meselelerin çözülmesi için yapılması gereken birçok konuda anlaşmaya varıldı. Bu çalışmaların devam ettirilebileceği noktaları ve yerleri seçmeye devam edeceğimizde anlaştık” dedi.
 
AGİT polis misyonu ile ilgili olarak Putin, “Askerin geri çekildiği bölgelerde ve ağır araçların bulunduğu noktalarda AGİT misyonunun genişletilmesine hazır olduğumuzu tasdik ettik” diye belirtti.
 
Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinin işgal altındaki kesimlerinin özel statüsü konusuna değinen Rus Devlet Başkanı Putin, “Lugansk ve Donetsk illerinin ayrı bölgelerinin özel statüsü ile ilgili anlaşmanın hayata geçirilmesinin düzenine ilişkin nihai anlaşmalar konuları dahil olmak üzere siyasi alanda ortak çalışmalara devam edeceğimizi bildirdik” şeklinde konuştu.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.