SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Poroşenko Anayasa değişikliklerini Ukrayna Parlamentosuna sundu

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2014 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2014 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Poroşenko Anayasa değişikliklerini Ukrayna Parlamentosuna sundu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Anayasada değişiklikleri öngören kanun tasarısını bugün Ukrayna Parlamentosu’na sundu.

Parlamento milletvekillerini, sunulan Anayasal değişiklikleri bekletmeden kabul etmeye çağıran Petro Poroşenko, “Bu kararı geciktiremeyiz. Bu konuyu bir ya da iki ay ertelemeye hakkımız ve imkânımız yok” dedi.

Parlamentoda konuşan Poroşenko, “Avrupa tecrübesine dayanarak ademi merkezileşme öneriyoruz. Ademi merkeziyetçilik federalleşmenin panzehri. Ukrayna bölünmez üniter bir devlettir” dedi.

Ülkedeki barışın, önerdiği Anayasal değişikliklerine bağlı olduğunu söyleyen Poroşenko, “Şimdi onayınıza sunulan Anayasal değişiklikler, devlet yapısı, yönetim şekli veya iktidarın paylaşımı gibi konulardan daha geniş kapsamlı. Önerilen değişiklikler, tek, bölünmez ve egemen Ukrayna için ‘olmak ya da olmamak’ sorusuna cevap. Öneriler, Ukrayna tarihinde ilk kez bu kadar önemli olan savaş ve barış meselesi” diye kaydetti.

Sunduğu değişikliklere göre ülkede tek Devlet dili olarak Ukraincenin kalacağını, Rusçanın ise özel statüsü olabileceğini söyleyen Petro Poroşenko, “Anayasanın 10. maddesi aynı kalıyor, yani Ukrayna’da tek devlet dili olarak Ukraince kalacak. Bu konuda hiçbir tartışma olamaz” dedi.

Son zamanlarda Ukrayna’da bu yaklaşımı destekleyen kişi sayısının arttığını belirten Poroşenko, “Fakat demokratik Avrupa topluluğunda ulusal azınlıklara da saygı duymamız gerekiyor. Bunun için muhtarlıklar ve kaymakamlıklar, kendi sınırları içinde Rusça ve diğer dillerin özel statüsünü alabilecek. Bence bu çözüm, ülkemizi daha güçlü yapacak ve dil konusunda tartışmaları yok edecek bir uzlaşma” dedi.

Petro Poroşenko’nun önerdiği Anayasal değişikliklere göre, Vali ve Kaymakam makamları tamamen iptal olup yerine il ve ilçede atanacak cumhurbaşkanı temsilcileri görev yapacak.

Sunulan kanun tasarısında Anayasa’nın diğer maddelerine ciddi değişiklikler önerilmiyor.

Ukrayna Parlamentosu, 3 Haziran’da Anayasal değişiklikleri hakkında kanun tasarısını incelemeye başladı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.