SON DAKİKA
Hava Durumu

Poroşenko, Kırım Tatarlarının şartlarını kabul etti

Kırımoğlu, Ukrayna’nın anakarasından Kırım’a elektrik sevkiyatı sözleşmesinin uzatılması için Kırım Tatarlarının şartlarını kabul ettiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2015 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2015 08:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Poroşenko, Kırım Tatarlarının şartlarını kabul etti

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 10 Aralık tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile bir araya gelip Kırım’a elektrik sevkiyatı sözleşmesini uzatma konusunun ele alındığını bildirdi. Söz konusu sözleşmenin süresi 31 Aralık tarihinde sona eriyor.

Kırımoğlu şartların, “Kontratın uzatılmasının belli şartların yerine getirilmesi halde mümkün olduğunu söyledi. Birincisi, bu belgenin, Rusya ve Ukrayna’nın devlet şirketleri arasında değil ilgili bakanlıklar arasında imzalanması gerekiyor. İkincisi, sözleşmede Kırım, ‘Kırım Federal Birimi’ olarak değil Kırım Özerk Cumhuriyeti olarak adlandırılmalı ve parantez içinde Rusya Federasyonu tarafından işgal edilen Ukrayna’nın toprağı olarak geçmeli” dedi. Böylece uluslararası belgelere uygun bir şekilde yazılmış olacak" şeklinde olduğunu belirtti.

Üçüncü şarttan bahseden Kırımoğlu, tüm siyasi mahkûmların serbest bırakılması, takiplerin durdurulması, kaybolan ve kaçırılan aktivistlerin aranması ve demokratik hak ile özgürlüklerin garanti edilmesi gerektiğini bildirdi.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Bu şartlar yerine getirilirse, (sözleşme) imzalanabilir” diye konuştu.

Poroşenko’nun bu şartları kabul ettiğini anlatan Kırımoğlu, bahse konu olan şartların yerine getirilmemesi durumunda bir elektrik hattında elektriğin kesilemesi konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Ukrayna hükümetinin Kırım’a gıda ürünlerinin sevkiyat yasağının kabul edileceğini ifade eden Kırımoğlu, “Bu herhalde zaman meselesi. Hiç kimse bu öneriyi reddetmedi” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.