SON DAKİKA
Hava Durumu

Poroşenko'nun ABD’de yoğun Kırım ve Donbas görüşmeleri trafiği

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun daha ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi planlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2017 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2017 17:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Poroşenko'nun ABD’de yoğun Kırım ve Donbas görüşmeleri trafiği

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun toplantısına katılmak için gittiği New York’ta Avrupa Biriliği (AB) ülkeleri liderleri ile bir araya gelerek Ukrayna’nın Donbas bölgesinde barış gücünün gönderilmesi, Kırım’ın işgaline son verilmesi ve Rusya’ya yönelik yaptırım rejimini görüştü.
 
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’nden yapılan açıklamaya göre taraflar, Rusya-Ukrayna sınırının Ukrayna yönetiminin kontrolü altında olmayan bölgesi dahil Donetsk ve Lugansk illerinin bazı bölgelerine BM barış misyonunun yerleştirilmesi ile ilgili yaklaşımları koordine etti. 

Bunun dışında Petro Poroşenko, siyasi güdümlü bir proje olan Kuzey Akım-2 projesinin inşaatına karşı koyma sürecinde ortak tutumun olmasının önemini vurguladı.
 
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile yapılan görüşme esnasında Petro Poroşenko, Minsk Anlaşmalarına uyulması ve Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da insan hakları ihlalleri sorunlarına dikkat çekti.

Şu an Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nda başkanlık yapan Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ile yapılan görüşmede de benzer konular ele alındı. Poroşenko, Avusturyalı mevkiidaşına, Minsk Anlaşmalarının hayata geçirilmesi ve durumun tırmanmasını durdurmak için sonraki adımlar başta olmak üzere Donbas’taki durum hakkında bilgi verdi. 

İki ülkenin cumhurbaşkanları Donetsk ve Lugansk illerini bazı bölgelerine BM barış misyonunun yerleştirilmesi ile ilgili inisiyatiflerin ilerletilmesi yaklaşımlarını koordine etti. Petro Poroşenko, AGİT’te Avusturya başkanlığına ilgili konuda BM ile aktif diyalogu sürdürme çağrısı yaptı.
 
Taraflar, AGİT Özel Gözlem Misyonu’nun teknik ve teknolojik imkanlarının arttırılmasının önemini vurguladı. Uluslararası ortakların Kırım’ın işgaline son verilmesi meselesinde ortak çalışmalara çekme konusuna özel olarak dikkat edildiği belirtildi.
 
Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska ile yapılan görüşmede ise Kırım’ın işgaline son verilmesi ve Donbas’a BM barış gücünün gönderilmesi konusundaki tutumlar koordine edildi. Slovakya, Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun tartışmalara neden olan Ukrayna’daki eğitim ile ilgili yasaya ilişkin açıklamalarını anlayışla karşıladı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile görüşen Petor Poroşenko, Bulgaristan’ın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması ve Rus saldırganlığına karşı koymasında gösterdiği siyasi destek için teşekkür etti.

Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı yaptırım politikasında ardıcıl olduğuna dikkat çeken Poroşenko, söz konusu yaptırımların Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü yeniden tesis edilene dek devam etmesi gerektiğini vurguladı.
 
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yle yaptığı görüşmede Petro Poroşenko Donbas’taki durumu ve Minsk Anlaşmalarının hayata geçirilmesinin durumunu, Ukrayna’nın Rusya-Ukrayna sınırının Ukrayna yönetiminin kontrolü altında olmayan bölgesi dahil Donbas’a BM barış gücünün gönderilmesi ile ilgili inisiyatifi hakkında bilgi verdi. 

Petro Poroşenko, ayrıca Ukrayna’nın Rusya’da ve Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki Ukraynalı siyasi tutukluların serbest bırakılması konusunda Avrupa Birliği’nin daha etkili desteğini beklediğini de dile getirdi. 
 
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüşme esnasında da Donbas’taki durum görüşüldü, ayrıca yine Donbas’a BM barış gücünün gönderilmesine dair tutum koordine edildi.

Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Rusya’ya karşı yaptırımların uzatıldığı için teşekkür etti. Poroşenko ve Tusk’un özel olarak dikkat ettiği konu, Kırım’ın işgaline son verilmesi konusu oldu.
 
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun ABD’ye ziyareti çerçevesinde bir dizi görüşmenin daha yapılması planlanıyor. 21 Eylül tarihinde Poroşenko’nun ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesi bekleniyor. BM Genel Kurulu ve katılacağı diğer etkinliklerde Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Kiev’in Donbas’ın işgal edilen bölgelerine barış misyonunun gönderilmesi ile ilgili tutumunu bildirecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.