SON DAKİKA
Hava Durumu

Refat Çubarov’dan Arakan’daki katliama kınama

Refat Çubarov, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı askeri saldrısı gibi Myanmar hükümetinin kendi vatandaşlarına karşı gerçekleştirdiği devlet terörünün durdurulması gerektiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2017 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2017 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Refat Çubarov’dan Arakan’daki katliama kınama

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM(ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, son zamanlarda Myanmar ordusunun vahşice işkencelerine maruz kalan Arakanlı Müslümanların durumu ile ilgili açıklama yaptı.



Myanmar’da hükümet ordusunun açık şekilde Arakan (Rakhine) eyaletinde yaşayan Müslüman Rohingya halkını yok ettiğini kaydeden Refat Çubarov, BM verilerine göre Myanmar’daki sayısı 800 bin kişi olan Rohingya halkının dünyada en çok baskıya maruz kalan halk olduğunu ifade etti.



Myanmardaki katliam karşısında uluslararası toplumun eylemsizliği ve BM de dahil olmak üzere uluslararası kuruluşların çaresizliği çatışmanın her gün binlerce insanın hayatını kaybeden insani bir felakete kadar büyümesine neden olduğunu belirten Çubarov açıklamasında, “Gözlerimizin önünde meydana gelen Rohingya halkının trajedisi, BM başta olmak üzere uluslararası teşkilatlar toplu şiddet ve Myanmar’daki sivil halkın yok edilişinin durdurulması için acil önlemler almalarını gerektiriyor. Bununla birlikte, 21. yüzyılda savaşlar ve yabancı topraklara el konulmasına, kitlesel etnik temizlikler ve dini şiddete, terör eylemleri ve insanlara karşı zulme son verilmesini sağlamak için ana nedenlerin mümkün olan en kısa sürede ortadan kaldırılması gerektiği açıktır.” ifadelerine yer verdi.



158924



Çubarov açıklamasına: “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve Kırım'ın Rusya'nın geçici ve yasa dışı işgaline eşlik eden, Rusya tarafından Donetsk ve Lugansk bölgelerinde terör örgütlerinin desteklemesi sonucu ortaya çıkan küresel uluslararası kriz, sadece uluslararası teşkilatların eylemsizliği değil, Budapeşte memorandumu üye devletlerinin üzerine aldığı Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği garantisini yerine getirmemesi sebebiyle patlak verdi. Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarının kaçırılması ve öldürülmesi, Kırım Tatarlarının evlerine yapılan baskın ve tutuklamalar, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerinin yasaklanması ve üyeleri ile Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerine karşı takibat, Kırım’a toplu olarak Rusya’dan getirilen  Rus nüfusunun yerleştirilmesi, diğer din mensuplarının çıkar ve haklarına aykırı olarak Kırım’ın her yerinde sadece bir dinin sembollerinin hızlı şekilde yerleştirilmesi, işgalci Rus rejimi tarafından Kırım’ın yerli halkı, İslam dinine mensup Kırım Tatar halkını hibrit metotlarla bastırma şeklidir.” diye devam etti.



Çubarov, kendi toprağında Rus işgalci rejimin esiri haline gelen Kırım Tatar ve Ukrainlerin hayatları ve özgürlüklerinin garanti altına alınması için Ukrayna’ya karşı Rus saldırganlığının durdurulması, Kırım’ın işgalden kurtarılması ve Rus askerlerinin Donbas’tan çıkarılması, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) şehri dahil olmak üzere Ukrayna’nın uluslararası tanınmış sınırları çerçevesinde toprak bütünlüğü ve egemenliğinin yeniden sağlanmasının gerekli olduğuna işaret etti.



BM, İslam İşbirliği Örgütü, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, AGİT’in, mümkün olan en kısa sürede, Rohingya halkına yönelik katliam ve şiddeti durdurmak için sahici mekanizmalar ve yollar bulmak zorunda olduğunu kaydeden Çubarov, Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve AGİT’in iradelerini toplayarak, Ukrayna'ya karşı savaş başlatan ve diğer komşu egemen devletlere yönelik açıkça şiddet tehdidinde bulunan Rusya'ya karşı kararlılıklarını ortaya koymak zorunda olduklarını ifade etti.



Kırım Tatar Milli Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı, Ukrayna milletvekili Refat Çubarov, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı askeri saldırısı gibi Myanmar hükümetinin kendi vatandaşlarına karşı gerçekleştirdiği devlet terörü de durdurulmalı, bunları gerçekleştiren yetkililer ise uluslararası mahkeme tarafından cezalandırılmalı.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.