SON DAKİKA
Hava Durumu

"Referandum kararı ABD için hayal kırıklığı"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum kararından derin hayal kırıklığı yaşadığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2017 09:38
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2017 09:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Referandum kararı ABD için hayal kırıklığı"

Bakanlık Sözcüsü Nauert referandumla ilgli yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, dışarıdaki bölgeleri de dahil etmek suretiyle IKBY'nin tek taraflı bağımsızlık için referandum düzenleme kararı almasından dolayı derin hayal kırıklığına uğramıştır." ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert  "Bağlayıcılığı olmayan bu referandumdan dolayı" ABD'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki halkla tarihi ilişkilerinin etkilenmeyeceği ama atılan bu adımın IKBY bölgesi ve halkı adına istikrarsızlık ve zorluğu artıracağı, IKYB'nin Irak yönetimi ve komşularıyla ilişkilerinin bu referandumdan etkileneceğini vurguladı.

Sözcü Nauert açıklamasında, DEAŞ'la mücadelenin devam ettiğine işaret etti. Ardından "aşırıcı grupların" bu süreci istismar etmek isteyebileceğini kaydetti.

Ayrıca açıklama içeriğinde, ABD'nin "birleşik, federal, demokratik ve müreffeh bir Irak'ı desteklediği ve Iraklıların amaçlarına ulaşabilmeleri adına ve bu bağlamda anayasalarını düzenlemeleri için yardımcı olma fırsatlarına bakacağı" ifadelerine yer verildi.

Bilindiği üzere Irak Kürt Bölgesel Yönetimi pek çok ülkenin karşı olduğu, anayasaya aykırı sözde bağımsızlık referandumunu gerçekleştirdi. ABD’ den ilk açıklama Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders’ tan gelmişti. Sözcü Sanders, Beyaz Saray'daki günlük basın brifinginde IKBY'nin düzenlediği  referandumla ilgili ABD yönetiminin pozisyonunu, "DEAŞ'ı ortadan kaldırmak ve İran'ı püskürtmek için birleşik bir Irak olmasını ümit ediyoruz" sözleriyle ifade etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.