SON DAKİKA
Hava Durumu

Rosatom 2018 yılı başında Akkuyu'da nükleer inşaatına başlayacak

Rusya'da devlet kontrolündeki nükleer şirket Rosatom, Türkiye'deki nükleer projede bulunan yüzde 49'luk hissesini yıl sonuna kadar Türk şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma satmayı planlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2017 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2017 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rosatom 2018 yılı başında Akkuyu'da nükleer inşaatına başlayacak

Rusya'da devlet kontrolündeki nükleer şirket Rosatom, Türkiye'deki nükleer projede bulunan yüzde 49'luk hissesini yıl sonuna kadar Türk şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma satmayı planlıyor. Reuters'te yayınlanan habere göre şirket, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin inşaatına Mart ayı sonuna kadar başlamayı hedefliyor. 

Rosatom'un kurumsal gelişim ve uluslararası ticaretten sorumlu vekili Kiril Komarov, Haziran ayında imzalanacak bir ön anlaşmanın ardından şirketin, Akkuyu'daki hisselerini Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumuna satma sürecine gireceğini kaydetti. Dünya Nükleer Birliği'nin Londra'daki konferansında konuşan Komarov, "Gelecek yılın başında Türk nükleer işletme lisansını almayı umuyoruz. Böylece yılın ilk çeyreği içerisinde inşaat faaliyetine başlayabiliriz." şeklinde konuştu.

Komarov ayrıca santralin bir an önce faaliyete geçmesi adına Türkiye'nin çok hevesli olduğunu belirtirken, projenin Türk hükümetinin yoğun desteğiyle devam ettiğini ifade etti. Yap-işlet-devret modeli içerisinde Türkiye'nin elektrik için Rosatom'a kilowatt saat başına 12.35 dolar ödeyeceğini aktaran Komarov, bu rakamın enflasyondan etkilenmeden 15 yıl sabit kalacağını söyledi. 

Diğer yandan Toshiba'nın sahibi olduğu nükleer reaktör üreticisi Westinghouse tarafından 14 Eylül'de yapılan açıklamada, Türkiye'ye nükleer santral yapımı planlarında yakın zamanda ilerleme kaydetmeyi umdukları belirtildi. Westinghouse, 2014 yılında Çin Devlet Nükleer Enerji Teknoloji Şirketi (SNPTC) ve Elektrik Üretim A.Ş. ile Türkiye'ye 4 üniteli bir nükleer enerji santralinin yapımı konusunda anlaşmaya varmıştı. Santral, Westinghouse'un AP1000 tipi reaktör teknolojisi kullanılarak inşa edilecek. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.