SON DAKİKA
Hava Durumu

Rosneft Irak'taki Kürtler için projeler geliştirdi

Rus devlet petrol şirketi Rosneft, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile doğalgaz boru hattı projesi için görüşüldüğünü ve yıl sonuna kadar anlaşmanın imzalanacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2017 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2017 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rosneft Irak'taki Kürtler için projeler geliştirdi

Rus devlet petrol şirketi Rosneft, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ndeki ihracat boru hattının altyapısının kapsamlı bir incelemesine dayanarak, Haziran 2017'de St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumunda sonuçlanan bölge hükümeti ile yatırım anlaşması çerçevesinde boru hattı projesi için gerekli nihai belgelerin geliştirilmesini planlıyor.



153748



Irak Kürt Özerk Bölgesi hükümeti ve Rosneft, bölgedeki ortaklığın daha da güçlenmesine ve geliştirilmesine, hem de şirketin bölgedeki varlığını geliştirmeye kararlı olduklarını belirttiler.



Bu amaçla taraflar, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin doğalgaz boru hattı altyapısının inşa finansmanı için, şirketin projeye katılım olasılığını görüştü.



 



Bu proje ile ilgili ayrı bir anlaşmanın yıl sonundan önce imzalanması bekleniyor.



Kürt bölgesindeki boru hattı ve Rosneft'in hamlesi, sözde Kürdistan kurma amacındaki Irak Kürtlerine Rusya'dan gelen stratejik bir destek olarak yorumlanıyor.



Gaz altyapı projesindeki yatırımlar, BOOT (Yap-İşlet-İşlet-Devret: inşaat, mülkiyet, operasyon, transfer) çerçevesinde uygulanacak. Bu yatırımlar, tarife ücretleri ve anlaşmada kalınan getiri bedeli karşılığında iade edilecek. Boru hattının kapasitesinin, 30 milyar metreküplük bir miktarda gaz ihracatı gerçekleştireceği düşünülüyor.



Rosneft ve Irak Özerk Kürt Bölgesi Hükümeti, hızlandırılmış bir biçimde doğalgaz boru hattı sistemi inşa etme projesi üzerinde görüşmeler yapıyor.



153938



Proje, boru hattının devreye alınmasını ve 2019 yılında yerel tüketicilere ilk gaz tedarikinin sonrasında da 2020'den itibaren gaz ihracatının başlamasını kapsıyor.



Projenin başarılı bir şekilde uygulanması, Rosneft'e, Irak Kürt bölgesinde gaz taşımacılığı altyapısının inşasında ve genişlemesinde önemli bir rol oynama ve bölgedeki beş blokta petrol ve gaz alanlarını geliştirmek için şirketin mevcut projelerle sinerji oluşturmasını sağlayacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.