SON DAKİKA
Hava Durumu

"Rusya, Facebook reklamlarıyla ABD kamuoyunu etkilemeye çalıştı"

Geçen yıl gerçekleştirilen ve tartışmaları halen süren ABD başkanlık seçimleri sırasında sosyal medya platformu Facebook'ta Rusların satın aldığı bazı reklamların seçimlerle ilgili yaşanan bazı gösterileri teşvik ettiği öne sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2017 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2017 14:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
"Rusya, Facebook reklamlarıyla ABD kamuoyunu etkilemeye çalıştı"

Geçen yıl gerçekleştirilen ve tartışmaları halen süren ABD başkanlık seçimleri sırasında sosyal medya platformu Facebook'ta Rusların satın aldığı bazı reklamların seçimlerle ilgili yaşanan bazı gösterileri teşvik ettiği öne sürüldü. Facebook şirketi tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklama, Rusya bağlantılı reklamlar vasıtasıyla ABD'deki toplumsal olayların nasıl yönlendirildiğini gösteriyor.



156038



Dünyanın en büyük sosyal medya platformu olma özelliğini sürdüren Facebook tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, Mayıs 2017 tarihine kadar 2 yıllık periyot boyunca, özellikle göçmen meselesi, eşcinsel hakları ve ırkçılık gibi ABD için hassas konularda kullanıcıları kutuplaştırıcı binlerce Facebook reklamının Rusya merkezli bir operasyonla ABD'de yayına sokulduğu belirtildi.



ABD'li senatör Mark Warner, seçimlere müdahale iddialarını soruşturan Senato İstihbarat Komitesi'nin bir önceki toplantısında mevcut son bilgileri paylaşmakta başarısız olduğu gerekçesiyle Facebook'un tutumundan dolayı hayal kırıklığına uğradığını kaydetti. Komite vekili Warner, "Söz konusu reklamların vatandaşları manipüle etmek amacıyla nasıl kullanıldığına dair yeni deliller görüyoruz." şeklinde konuştu. Öte yandan Facebook gerekli olduğu sürece ABD'li yetkililerle çalışmaya devam edeceklerini belirtti. 



Rusların Facebook'taki reklamları kullanarak ABD'deki toplumsal gösterileri nasıl organize ettiğini ilk olarak The Daily Beast internet sitesi yayınlamıştı. Ağustos 2016'da Idaho'da gerçekleştirilen göçmen karşıtı bir yürüyüşün Facebook üzerinden reklamlar vasıtasıyla teşvik edildiği ortaya çıkmıştı. Bahse konu yürüyüş Facebook'ta kendilerini "Güvenli Sınırlar" olarak isimlendiren ve Rus yanlısı oldukları öğrenilen bir grup tarafından gerçekleştirilmişti. Daha sonra bu grup Facebook tarafından askıya alındı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.