SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya nisan ayında 444 kez kimyasal mühimmat kullandı

Rusya, Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişimi esnasında yaklaşık 2 bin defa tehlikeli kimyasallar içeren mühimmat kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2024 12:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya nisan ayında 444 kez kimyasal mühimmat kullandı

Rusya yayılmacı politikaları sonucunda başlattığı savaşta, savaş hukukuna aykırı şekilde saldırılarına devam ediyor. Ukrayna'nın anakarasına yönelik olarak 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişiminde Rusya, 444'ü geçen nisan ayında olmak üzere toplamda yaklaşık 2 bin kez tehlikeli kimyasallar içeren mühimmat kullandı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, "Geçtiğimiz ay boyunca, destek kuvvetlerinin mobil grupları ve Savunma Kuvvetlerinin diğer birimleri, düşmanın tehlikeli kimyasallar içeren mühimmat kullanımına ilişkin 444 vaka kaydetti." ifadelerine yer verildi.

2024 yılı mart ayına göre 71 daha fazla vakanın gerçekleştiği belirtilen açıklamada ayrıca, Şubat 2023 ile Nisan 2024 arasında, Rusya Federasyonu tarafından tehlikeli kimyasallar içeren mühimmat kullanımına ilişkin toplam 1891 vaka kaydedildiği açıklandı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, başta K-51 mühimmatları olmak üzere insansız hava araçları aracılığıyla gerçekleştirilen saldırılarda Rusya'nın tehlikeli kimyasallar içeren mühimmat kullanmaya devam ettiğini, bunun da Kimyasal Silahların Geliştirilmesinin, Üretiminin, Stoklanmasının ve Kullanımının Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme'nin yanı sıra savaş yasaları ve geleneklerini ihlâl ettiğini vurguladı.

ABD'DEN KİMYASAL SİLAH YAPTIRIMI

ABD Dışişleri ve ABD Hazine Bakanlığı tarafından, iki yılı aşkın süredir Ukrayna'nın anakarasına karşı topyekûn saldırı ve işgal girişimini sürdüren Rusya'nın kimyasal silah kullandığı belirtilerek, 1 Mayıs 2024 tarihinde yeni bir yaptırım kararı alındığı açıklanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, bakanlığın resmî internet sayfasından yayımladığı yazılı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşa yardımcı olan ve savaşı destekleyen 280'den fazla kişi ve kuruluşa yaptırım kararı getirildiğini duyurmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.