SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya: “Savçenko’nun takası ABD ile diyalog konusu değil”

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’da yasadışı olarak yargılanıp tutuklu bulunan Ukraynalı kadın pilot, Ukrayna milletvekili, AKPM Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’nun takasının ABD ile diyalog konusu olmadığını savundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2016 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya: “Savçenko’nun takası ABD ile diyalog konusu değil”

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’da yasadışı olarak yargılanıp Rus mahkemesi tarafından 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı kadın pilot, Ukrayna milletvekili ve AKPM Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’nun takasının ABD ile diyalog konusu olmadığını savundu.
 
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, “Savçenko ile ilgili hüküm verildi. Bundan dolayı, onun suçlu olduğunu kabul edilmesi ile ilgili konunun kapandığını düşünüyoruz. Savçenko'nun işlediği suçun cezasını görmesi gerekiyor” diyerek onun gerçekten suç işlediği iddiasında bulundu.
 
Takas meselesiyle ilgili olarak da, “Nadejda Savçenko’nun birileriyle takasının yapılması veya serbest bırakılmasını sağlayacak belirli şemalar ile ilgili spekülasyonlara rağmen bunun, Rusya’nın ABD ile diyalog konusu olmadığını” ifade eden Sergey Ryabkov, “ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rusya’ya ziyareti kapsamında yapılan en üst düzeyde görüşmeler dahil olmak üzere ABD ile son temaslar sırasında Savçenko’nun birileriyle değiştirilmesi konusu görüşülmedi” dedi.
 
Sergey Ryabkov ayrıca, “ABD ile Savçenko’nun takası ile ilgili fikir değişimi yapılmadı. Aslında bu tip spekülasyonların konuya yardımcı olmadığını düşünüyoruz” diyerek bir kere daha Rusya'nın baskı politikasından vazgeçmeyeceğini gösterdi.
 
Daha önce Rusya'nın, 22 yıl hapis cezasına mahkum ettiği Ukrayna milletvekili ve AKPM Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’ya karşı takas etmek istediği Rus vatandaşlarının listesini teklif ettiği açıklanmıştı. İnterfax haber ajansının kendi kaynağına atıfla verdiği haberde, Rusya'nın ABD’de uzun süreli hüküm giyen Rus işadamı Viktor But ve Rus pilot Konstantin Yaroşenko’ya karşılık
Ukraynalı pilot Nadejda Savçenko’yu takas edebileceği savunulmuştu. 

31 Mart tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin onayladığı Ukrayna milletvekili ve AKPM Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’ya Rusya’da dava açan ve yargılayan kişilerin yer aldığı ‘Savçenko Listesi’ne yönelik yaptırım uygulama kararını imzaladı. “Savçenko Listesi”nde 82 Rusya ve 2 Ukrayna vatandaşının isimleri yer alıyor.
 
Terörle mücadele operasyonuna gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu olan üsteğmen Nadejda Savçenko, 18 - 19 Haziran tarihinde Lugansk bölgesi Sçastye şehri yakınlarında “Lugansk Halk Cumhuriyeti” ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. 8 Temmuz tarihinde Savçenko’nun Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu, Nadejda Savçenko'nun, Ukrayna’da Rus gazetecileri öldürmekle suçlandığı öğrenilmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Nadejda Savçenko’nun Rusya’ya sevk edilmesine ilişkin dava açıldı.
 
21 Mart tarihinde Rusya’nın Rostov bölgesindeki Donetsk şehrinde, Rusya tarafından Haziran 2014’te kaçırılan ve hapiste tutulan Ukraynalı kadın pilot, milletvekili, AKPM Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’nun yargılandığı ve hakkında hüküm kararının verileceği duruşma yapılmaya başladı.
 
22 Mart tarihinde devam eden duruşmada, Nadejda Savçenko Rus mahkemesi tarafından basın mensuplarını öldürmek, sivilleri öldürme teşebbüsünde bulunmak ve Rusya sınırını yasadışı şekilde geçmekten suçlu bulunarak 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savçenko’nun avukatı Nikolay Polozov, 22 Mart’ta yaptığı açıklamada, Nadejda Savçenko’nun 22 yıl hapis cezası ve 30 bin ruble (430 dolar) para cezasına çarptırıldığını bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.