SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, Ukrayna'ya ait tankeri müsadere edip satmaya çalıştı

Ukrayna Devlet Balıkçılık Kurumu, Rusya'nın “Tamanskiy” adlı tankeri ele geçirme girişimini durdurdu.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2015 14:08
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2015 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, Ukrayna'ya ait tankeri müsadere edip satmaya çalıştı

Ukrayna Balıkçılık Kurumu Başkanı Yarema Kovaliv düzenlediği toplantıda, “Büyük çabalarla Türkiye’de tutuklanmış olan bir milyon dolar değerindeki gemimizin satışını durdurabildik. Ukrayna devlet gemisi “Tamanskiy”i, ‘klasik’ sisteme göre elimizden almaya çalıştılar. Eğer başarılı olsalardı Ukrayna, Sovyetler Birliği'nden miras kalan dünyanın en büyük balıkçılık filolardan birini kaybetmişti.” dedi. Bu şekilde Rusya'nın bir hamlesi daha fark edilerek önüne geçilmiş oldu.

Kovaliv, şu an için  Ukrayna Ticaret Odası Denizcilik Tahkim Komisyonuna verilecek olan gemi kiralama ve borcu iptal etme davasının hazırlıklarının son aşamada olduğunu belirtti. Ayrıca tankerin şimdilik Türkiye’de bulunduğunu ve Ukrayna’ya getirilmesi için seçenekler üzerinde çalışıldığını da bildirdi. Gemiye yeni mürettebat getirmeyi planlanladıklarını söyleyen Kovaliv, “Eski mürettebat yaklaşık iki hafta önce Türkiye’den kaçmaya çalışırlarken, yakalanıp sınır dışı edildiler.” açıklamasında bulundu.

“Tamanskiy” gemisi 1985 yılında inşa edilmiş ve halen Ukrayna bayrağı altında bulunan petrol tankeridir. “Tamanskiy"in sahibi Ukrayna Kerç Limanı'ydı ancak Şubat 2015 tarihinden beri Rusya tarafından kontrol edilen gemi kiracısı, Ukrayna’ya kira ödemesini yapmadığı için Ukrayna Kerç Limanı nezdinde sahte bir borç yarattı. Geminin piyasa değeri bir milyon dolarken, sözde gemi onarım borcu 1,2 milyon dolar olarak gösterildi ancak kira anlaşmasına göre herhangi bir onarım çalışması kiracı tarafından ödenecekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.