SON DAKİKA
Hava Durumu

Talat Caferi, Kuzey Makedonya'nın ilk Arnavut Başbakanı oldu

Kuzey Makedonya'da Eski Meclis Başkanı Talat Caferi ülkenin ilk etnik Arnavut Başbakanı oldu. Caferi, kurduğu geçici hükumet ile ülkeyi devlet başkanlığı ve meclis seçimlerine götürecek.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2024 22:56
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2024 22:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Talat Caferi, Kuzey Makedonya'nın ilk Arnavut Başbakanı oldu

Kuzey Makedonya'da Başbakan Dimitar Kovaçevski'nin 25 Ocak 2024 tarihinde istifa etmesinin ardından göreve geçici olarak Arnavut kökenli Talat Caferi getirildi. Üsküp'te bugün gerçekleşen törenle devir teslim yapıldı. Bu kapsamda, Caferi ve Kovaçevski bir görüşme gerçekleştirdi ve ardından basın açıklaması yapıldı.

GEÇİCİ HÜKUMET KURULDU

Kuzey Makedonya Meclisi Başkanı olan Talat Caferi, önceki gün bu görevinden istifa etmişti. Mecliste yapılan oylama ile ülkenin ilk etnik Arnavut başbakanı oldu. Caferi, 120 koltuklu mecliste, 111 milletvekilinden 65'inin "evet", 3’ünün ise "hayır" oyunu aldı. Bazı muhalif politikacılar ise oylamaya katılmadı. Talat Caferi'nin kurduğu geçici hükumet, ülkeyi Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerine götürecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 24 Nisan 2024 tarihinde, ikinci turu ise 8 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleşecek. Aynı gün genel seçimlerin düzenlenmesi bekleniyor.

Görevi devreden Kovaçevski, devir teslim töreninde Talat Caferi ve kabinesine başarılar diledi. Kovaçevski, ülkedeki ekonomik krize ve enerji krizine işaret ederek, hükumette görev alan bakanlara teşekkürlerini bildirdi.

KUZEY MAKEDONYA'NIN AB VE NATO İLE STRATEJİK İLİŞKİLERİ ÖN PLANDA

Kuzey Makedonya'nın Geçici Başbakan Caferi, görevi devralırken yaptığı konuşmada, "Hükumet olarak aldığımız her karar ve eyleme destek vereceğinin temelinin Anayasa ve yasalar olacağını yineleyerek, üstlendiğim görevden duyduğum memnuniyeti ve sorumluluğu dile getirdim" dedi. Hem Kovaçevski hem de Caferi, Kuzey Makedonya'nın AB, NATO ve ABD ile stratejik ortaklığının sürdürülmesi ve ilerletilmesinin, kurulacak olan hükumetin birinci önceliği olacağını kaydetti.

KUZEY MAKEDONYA'NIN İLK ETNİK ARNAVUT BAŞBAKANI CAFERİ KİMDİR?

Kuzey Makedonya'nın ilk etnik Arnavut Başbakanı olarak seçilen Talat Caferi, tarihi Osmanlı şehri olan Gostivar'da 1962 yılında doğdu. Caferi, siyasete ilk olarak 2002'de atıldı. Bu tarihte milletvekili seçilen Caferi, ülkede önemli görevler aldı. Arnavut politikacı, 2004-2006 yıllarında Savunma Bakan Yardımcısı, 2013-2014 yıllarında Savunma Bakanı görevlerini yürüttü. 2017'den bu yana ise Meclis Başkanı olarak görev yapıyordu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.