SON DAKİKA
Hava Durumu

Tillerson: "Rusya ve Çin Kuzey Kore'yi durdurabilirler"

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Çin’in, Kuzey Kore’nin ana petrol tedarikçisi olduğunu, Rusya’da ise 30 binden fazla Kuzey Kore vatandaşının çalıştığını hatırlattı.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2017 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2017 10:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tillerson: "Rusya ve Çin Kuzey Kore'yi durdurabilirler"

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Rusya ve Çin’i Kuzey Kore’ye baskı uygulamaya çağırdı.



 



CBS televizyon kanalında konuşan Tillerson, Kuzey Kore’yi füze ve nükleer provokasyonlarını durdurmasına zorlamak için, Rusya ve Çin’i, Pyangyong yönetimine baskı uygulamalarına davet etti. Tillerson yaptığı açıklamada, “Bize göre, Çin ve Rusya, Kuzey Korey’e güçlü baskı uygulayabilir.” ifadeleri kullandı.



 



Çin’in Kuzey Kore’nin ana petrol tedarikçisi olduğu, Rusya’da ise 30 binden fazla Kuzey Kore vatandaşının çalıştığını hatırlatan ABD Dışişleri Bakanı, “Kaynaklara erişimi yoksa hiçbir ekonomi işleyemez. Kuzey Kore’ye baskı uygulamak için, Çin’i, bu baskı aracını kullanmaya çağırıyoruz.” diye kaydetti.



 



 159374



 



 



ABD’nin Kuzey Kore probleminin barışçıl yollarla çözümünü desteklediğini vurgulayan Tillerson, “Yapmaları gereken şey, sadece bize müzakerelere hazır olduklarını bildirmek, ilgili denemeleri durdurmak, provokasyon faaliyetlerine son vermek ve tehlike seviyesini düşürmek.” şeklinde açıklama yaptı.



 



Öte yandan CNN televizyonuna konuşan ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley,  “Kuzey Kore sorumsuzca davranırken biz sorumlu davrandık ve bütün diplomatik yolları denedik. Güvenlik Konseyi'nde yapabileceğimiz hemen hemen her şeyi tüketmiş durumdayız. Kuzey Kore sorununu memnuniyetle General Mattis'e bırakabilirim çünkü onun birçok askeri seçeneği var. Biz sorumluluk sahibi olarak bütün diplomatik yolları denemek istedik, eğer bu işe yaramazsa General Mattis icabına bakacak." ifadeleri kullandı.



 



 159355



 



 



Askeri seçeneklerin masada olduğunu vurgulayan Haley, "Kuzey Kore, pervasızca nükleer programına devam ederse ABD kendisini ve müttefiklerini savunmak zorunda kalacak ve Kuzey Kore yok olacak. Hepimiz bunun farkındayız ancak hiçbirimiz savaş istemiyoruz" dedi.



 



Bilindiği gibi, Kuzey Kore, 15 Eylül'de TSİ 01:10 sularında bir füze denemesi daha gerçekleştirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.