SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna şekerleme ihracatının yüzde 64’ü kaybediyor

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı ekonomik savaşı da devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2016 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2016 12:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna şekerleme ihracatının yüzde 64’ü kaybediyor

Ukrayna Şeker Mamulleri Sanayicileri Birliği (‘Ukrkondprom’) Başkanı Aleksandr Baldinyuk, Ukrayna’nın Kafkasya, Orta Asya, Moğolistan ve Çin’e transit geçişin engellendiğinden dolayı şekerleme ürünlerinin ihracatının yüzde 64’ü kaybettiğini açıkladı.

Aleksandr Baldinyuk, “Kafkasya, Orta Asya, Moğolistan ve Çin’e transit geçişinin engellendiğinden dolayı Ukrayna, 200 milyon dolar tutarında 140 bin tonluk ihracat hacmini kaybediyor. Bu ülkelere yapılan ihracat toplam şekerleme mamul ihracatının yüzde 64’ünü oluşturuyor. Ukrayna ürünlerinin Rusya üzerinden transit geçişin engellenmesinin asıl sebebi Avrasya Ekonomik Birliğin gümrük veya sağlık düzenlemelerinden kaynaklanmıyor.  Transit engeli, komşu ülkemizdeki devlet görevlilerince Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığın ‘iyi planlanmış bir parçası’”, diye kaydetti.  

Baldinyuk, Ukrayna Şekerleme Sanayisinin son iki yılda üretim hacminde yüzde 35 oranında düşüş yaşanmaması durumunda bu engellerin üstesinden gelebileceğini belirtti. Bu düşüşün sonucu olarak üretim tesislerin ancak yarısının çalıştığı ifade edildi.

Rusya’nın, toprağından transit geçişini engelleyerek mevcut ticari faaliyetleri yok ettiğini ve bu durumun Ukrayna ve diğer ülkelerin çıkarlarını olumsuz etkilediğini anlatan Baldinyuk, Karadeniz ve Hazar denizinden geçişlerin değerlendirilebileceğini söyledi. Ancak bu alternatifin, daha yüksek maliyetli olacağı kaydedildi.

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.