SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı işadamı Kırım’daki sorunlarını “takasla” çözmek istiyor

Ukraynalı iş adamı Dmitriy Firtaş, Kırım’daki aktiflerindeki mevcut sorunları “takas sözleşmesiyle” çözmek istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2017 18:39
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2017 18:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı işadamı Kırım’daki sorunlarını “takasla” çözmek istiyor

Birkaç Avrupa ülkesinin ve ABD’nin hakkında soruşturma başlattığı Ukraynalı iş adamı Dmitriy Firtaş’ın, kendisiyle ilişkisi olan Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki “Krımskiy Titan” fabrikasının borçlarının silinmesi karşılığında işgalcilere, Volna (Dalga) tatil tesisini devretmeye hazır olduğu iddia edildi.
 
Rusya’nın RBK sitesinin “üst düzey bir yöneticiye” atıfla bildirdiğine göre işgalcilerin her yıl Tavrida adlı gençlik forumunu düzenlediği Kırım’da Bakkal Beli’nde (Bakalskaya Kosa) bulunan Volna tatil tesisi, Ukraynalı iş adamı, Group DF sahibi Dmitriy Firtaş’tan yarımadanın sözde yönetiminin mülkiyetine geçecek. 
 
Kırım’ın sözde hükümetinde görevli kaynağın ve Krımskiy Titan fabrikasının yönetimine yakın olan bir kaynağın bu konuda görüşmelerin yapıldığını doğruladığı ileri sürüldü.
 
Doğu Avrupa’da en büyük titanyum dioksiti üretici olan Krımskiy Titan fabrikasının “Kırım bütçesine” büyük borçları olduğu belirtilen makalede, fabrikaya ait olan Volna tatil tesisinin işgalcilerin kontrolüne geçmesinin borçların düzenlenmesi için kullanılabilecek bir yöntemi olabileceği savunuldu.
 
Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Krımskiy Titan fabrikası, kurucularının Kıbrıslı Letan İnvestments Limited şirketi ve Dmitriy Firtaş’ın eski arkadaşı Rusya vatandaşı Aleksandr Yemelin olduğu Moskovalı Titanovıye İnvestitsii (Titan Yatırımları) şirketine kiraya verildi. Avusturya’daki Group DF International şirketi de bahsi geçen şirket üzerine kayıtlıydı. Böylece Kırım’daki fabrika de facto olarak Dmitriy Firtaş’ın mülkiyeti olarak kaldı.
 
Titanovıye İnvestitsii şirketi, fiilen Kırımskiy Titan fabrikasının Rusya’daki şubesi olarak tanımlanıyor. İşgalden sonra Ukrayna’nın ana kısmında yeniden tescil olan Krımskiy Titan adını “Ukrainian Chemical Products” olarak değiştirdi.
 
Dmitriy Firtaş Ukrayna’da Valki İlmenit şirketinin de sahibi olarak biliniyor. Söz konusu şirket Titanovıye İnvestitsii şirketine ilmenit satıyor, şirket ise bu ilmeniti Rusya üzerinden Kırım’a gönderiyor.
 
Bilindiği gibi 18 Ekim tarihinde Petro Poroşenko, Rusya ve Rusya şirketlerine yönelik yaptırımları uzattı. Aleyhine yaptırım uygulanan şirketler arasında Titanovıye İnvestitsii şirketi de yer aldı.
 
9 Ağustos tarihinde Kırımskiy Titan fabrikası güya arıza nedeniyle çalışmalarını durdurdu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.