SON DAKİKA
Hava Durumu

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kırım’ın işgaline ilişkin dava açamıyor

İlhak olayı, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yetkisi altında değil.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2015 17:54
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2015 17:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uluslararası Ceza Mahkemesi, Kırım’ın işgaline ilişkin dava açamıyor

Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya’nın Kırım’ın yasadışı işgaline ilişkin davayı açamıyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin resmi temsilcisi Fadi Al-Abdalla, Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bahse konu olan mahkemenin 2017 yılında, ilhak dahil olmak üzere saldırı olaylarına ilişkin davaları inceleme fonksiyonunu alabileceğini bildirdi.

Abdalla, “Bu norm, Roma Statüsü’nde öngörülmüş olup 2017 yılında yürürlüğe girecek. Bu yargı bölümün aktifleştirilip aktifleştirilmeyeceğine dair oylama 2017 yılın Kasım ayında yapılacak. Oylama sonuçları açıklandıktan sonra bu suçun mahkemenin (Uluslararası Ceza Mahkemesi) yetkisi altına girip girmeyeceğini bileceğiz” dedi.

Roma Statüsü üye ülkelerin bahse konu olan değişiklikleri onaylaması gerektiğini anlatan Abdalla, “Roma Statüsü’ne yeni değişiklik söz konusu olduğundan dolayı devletler onu onaylamalı. En az 30 onay ve olumlu oylama gerekiyor” diye konuştu.

Bahse konu olan prosedürlerin tamamlandıktan sonra Ukrayna’nın Kırım’ın işgali ile ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapıp yapamayacağı sorusuna cevaben Abdalla, “Geçmişte olan olaylara ilişkin bunun geçerli olacağını sanmıyorum. Değişikliğin yürürlüğe girmesinden önce meydana gelen olaylar mahkemede incelenmeyecek” diye bildirdi.

Abdalla, günümüzde Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yetkisi altında insanlığa karşı suçlara, savaş sırasında yapılan suçlara ve soykırımlara ilişkin davaların olduğunu hatırlattı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.