SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzman görüşü: Yerel Diller Kanunu, Kırım Tatar diline avantaj sağlayacak

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2010 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2010 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uzman görüşü: Yerel Diller Kanunu, Kırım Tatar diline avantaj sağlayacak
AKMESCİT/SİMFEROPİL, 17.09.2010 (QHA) – Ukrayna siyaset uzmanı Vitaliy Çervonenko, “Glavkom” sitesinde yayınladığı yazısında, Ukrayna milletvekilleri Aleksandr Yefremov (Bölgeler Partisi), Sergey Grinevetskiy (Litvin Bloku) ve Petro Simonenko’nun (Komünist Partisi) hazırlayıp Ukrayna Verhovna Radasına (Ukrayna Parlamentosu) sunduğu Yerel Diller kanununun kabul edilmesinin Kırım Tatar diline avantaj sağlayacağını belirtti.
Çervonenko, “Azarova Posadyat Za “Movu”?” (Azarov (Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov) dilden dolayı hapis cezasına mı çarptırılacak?) başlıklı makalesinde, Bölgeler Partisi, parlamentoda kayıtlı bulunan yeni Ukrayna Dil Kanunu’nun kabul ettirip ve Ukrayna’nın doğu bölgelerinin Ukrainleştirilme kampanyasını engelleyerek Kırım Tatarlarıbna dil konusunda koz vereceğini öne sürdü. Çervonenko, makalesindeki “Herkes Kırım Tatarca Öğrensin!” bölümünde 2001 yılında Ukrayna’da yapılan nüfus sayım sonuçlarına göre Kırım’da yaşayan toplam nüfusun %12’nin Kırım Tatarı olduğunu ve ana dilleri Kırım Ttaar dili olduğunu belirtti ğini hatırlattı. Çervonenko, 2012 yılında yapılması planlanan bir sonraki nüfus sayımında bu oranın %10’un altına düşmeyeceği tahmininde bulundu.
Çervonenko, “Koalisyonun (Bölgeler Partisi, Komünist Partisi ve Litvin Bloku) hazırladığı yeni Ukrayna Dil kanuna göre Kırım Tatarlarıyla Kırım Tatar dilinde konuşmaya zorunda kalacak. O zaman ana okullarında, üniversitelerde Kırım Tatar dilinde eğitim verildiği sınıflar açılacak, mahkeme evrakları Kırım Tatar düzenlenecek. O zaman şu anda Kırım Tatar halkının haklarını küstahça umursamayan Rusça konuşan Kırım milletvekilleri, çok komik duruma düşecek. İşte o zaman onların şu anda kabul etmeye çok istediği kanunu nasılş yerine getireceklerini hepimiz göreceğiz. Kırım Tatar dilinin öğrenmesi, Ukrain dilinin öğrenmesinden daha zor. Onu öğrenmek için çok çalışmak gerekir. Samimi olarak şunu diyebiliriz ki, eğer Kırım Tatarları kendi yasal haklarını korumaya başarırsa, biz onlar için seviniriz” dedi.
Dmitriy Korsak- Osman Bayramaliyev



QHA
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.