SON DAKİKA
Hava Durumu

Volker, Ukrayna’daki Rus saldırısını Grybauskaite ile görüştü

Litvanya, uluslararası arenada Ukrayna’nın daimi savunucu olmayı sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2017 21:29
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2017 21:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Volker, Ukrayna’daki Rus saldırısını Grybauskaite ile görüştü

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ile ABD’nin Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker’in görüşmesinde Kırım’ın Rusya tarafından işgali ve Donbas’taki askeri saldırısı devam ederken Ukrayna’nın uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğundan söz edildi.
 
Litvanya Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Vilnius’ta bugün 22 Ağustos tarihinde yapılan görüşme esnasında Minsk Anlaşmalarının hayata geçirilmesi ve Ukrayna’da gerçekleştirilen reformlara destek konuları ele alındı.
 
Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Kırım’ın işgali ve Donbas’taki Rus saldırısı devam ettiği sürece Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımların devam ettirilmesi dahil olmak üzere Ukrayna’nın desteklenmesi gerektiğini belirtti.
 
Grybauskaite, “ABD ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırımların Minsk Anlaşmaları tam olarak yerine getirilene, Kırım Ukrayna’nın kontrolü altına dönene dek devam etmesi son derece önemli” dedi.



158603



Ukrayna ve Avrupa Birliği arasındaki Ortaklık Anlaşması’nın Ukrayna için Avrupa yolunda önemli bir adım olduğunu ifade eden Dalia Grybauskaite, Ukrayna’nın yolsuzlukla mücadele için kapsamlı yasama ve ekonomik reformlara ihtiyaç duyduğunu belirtti. 
 
Açıklamada ayrıca Litvanya’nın tutarlı şekilde Ukrayna’yı desteklediği de vurgulandı.
 
Vilnius’ta Litvanya hükümetiyle görüştükten sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD’nin Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker, günümüzde Donbas’ta çeşitli askeri eylemlerin gerçekleştirildiğini ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırısının tüm Avrupa için tehdit oluşturduğunu kaydetti. Ukrayna’da çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Volker, bundan dolayı söz konusu çatışmanın sona ermesi için elden gelen her şeyin yapılması gerektiğini vurguladı.
 
Kurt Volker, “Avrupa’da askeri eylemler devam ederken biz burada toplandık. Çatışma bölgesi buradan uçakla 2 saatten daha yakın mesafede. Çatışmanın hiç meydana gelmemesi gerekiyordu. Şimdi insanların acılarına son vermek için elimizden geleni yapmalıyız. Bugüne kadar (bu çatışmada) 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Bu Ukrayna için bir meydan okuma olmasının yanı sıra tüm Avrupa için de bir tehdittir” diye konuştu.
 
Daha önce ABD’nin Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker ve Rusya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Vladislav Surkov’un dün, 21 Ağustos tarihinde Minsk’te bir araya geldiği bildirilmişti. Görüşmede Ukrayna’nın doğusundaki krizi çözmeyi amaçlayan Minsk sürecinin aktifleştirilmesi ile ilgili konuların ele alındığı belirtilmişti.
 
Görüşme sonrasında açıklamada bulunan Vladislav Surkov, “Ukrayna'nın güneydoğusundaki şu anki durumun ne çatışan tarafları, ne de sorunu çözmeye yardımcı olan dış güçler tarafından kabul edilemez olduğu konusunda anlaştık. Minsk anlaşmalarına uyulması sorgulanmadı; iki taraf yeni fikirler ve onları hayata geçirmek için gereken yenilikçi yaklaşımlar önerdi” diye kaydetti.
 
Yarın 23 Ağustos tarihinde Kurt Volker, Kiev’i ziyaret edecek. Ziyaret esnasında Volker, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin başta olmak üzere Ukrayna yönetiminin farklı kademelerinden yetkililer ile bir araya gelecek. Ayrıca Volker, 23 Ağustos’ta Kiev’de bulunacak olan ABD Savunma Bakanı James Mattis ile birlikte Ukrayna Bağımsızlık Günü vesilesiyle düzenlenecek kutlamalara da katılacak. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.