SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yemen'de Husiler parlamento oturumlarını başlatıyor

Yemen'de Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları, parlamento oturumlarını 13 Ağustos’tan itibaren yeniden başlatacaklarını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2016 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2016 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yemen'de Husiler parlamento oturumlarını başlatıyor

Yemen'de Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları, parlamento oturumlarını 13 Ağustos’tan itibaren yeniden başlatacaklarını duyurdu.

Anadolu Ajansı'nın, Husilerin kontrolündeki resmi haber ajansı SABA’dan aktardığı habere göre Parlamento Başkanı Yahya Ali er-Rai başkanlığında toplanan ve onun yanı sıra üç milletvekili ile bir parlamento genel sekreterinden oluşan Parlamento Konseyi Başkanlığı parlamento oturumlarının 13 Ağustos’tan itibaren yeniden başlatılmasına karar verildi. Ayrıca halkın istek ve beklentilerini karşıladığı gerekçesi ile Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih arasında Yüksek Siyasi Konsey’in oluşturulması kararı da olumlu karşılandı.

Ortak Buluşma blokundan milletvekili ve Kuveyt'teki Yemen müzakerelerine hükümet adına katılan heyetin üyesi Ali Aşşal, şahsi facebook hesabında konuyla ilgili açıklama yaparak parlamentonun darbeyi meşrulaştırma aracı olmadığını vurgulayarak Körfez ülkelerinin girişimlerinin parlamentoyu olduğu gibi bıraktığını, naslar ve hükümler dışında herhangi bir karar alma yetkisinin kalmadığını ifade etti. Aşşal, parlamentonun meşru ve anayasal hükümlere dayanan idareye güvenoyu sağlayabileceğini söyledi.

 

Yemen İç Savaşı nasıl başladı?

Arap Baharı sonrasında ülkede çıkan olaylar neticesinde devrilen eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Şii Ensarullah Hareketine destek vermeye başlayınca, Yemen'de bir türlü sağlanamayan istikrar sonucu bir hükümet krizi oluşmuş, Husiler başkent Sana'a'yı ele geçirerek yönetimi devralmışlardır. Husilerin hareketi, Mart 2015'ten önce Eylül 2014'e doğru başlamış olup iç savaşa giden yolu açmıştır.

 

Husi Darbesi

Yemen'de 21 Şubat 2012'de gerçekleştirilen seçimleri el-Hadi %99.8 oy ile kazanmı ve Yemen'in ikinci cumhurbaşkanı olmuşsa da ülkenin kuzeyindeki Şiiliğin Zeydi koluna mensup Husi Hareketi ve güneydeki ayrılıkçı Sünni Güney Hareketi, seçimi boykot etme çağrısı yapmıştı. Seçimlerde tek adayın çıkıp oyların tamamına yakınını alması, ayrıca el-Hadi'nin eski rejimde görevde bulunmuş olması huzursuzluğu bir kere daha tetikleyince, Yemen'de eski rejimin büyük oranda kendini korumaya almasına mukabil kuzey ile güneydeki ayrılıkçı faaliyetlerin 2014 yılının Ağustos ayında patlama noktasına gelmesi söz konusu oldu. Neticede 18 Ağustos'ta Husiler hükümetin petrol fiyatlarını yükseltmesi sonrası ayaklandılar.Husiler, güçlü oldukları kuzeyden ülkenin merkezine doğru ilerleyerek 19 Eylül'de başkent Sanaa'ya saldırarak 21 Eylül'de şehrin içlerine girerek önemli noktaları ele geçirdiler. 13 Ekim'de Husiler anlaşma sağlansa da 19 Ocak'ta Husiler bu sefer başkanlık binasını, ardından ertesi gün de cumhurbaşkanlığı sarayını kuşattılar. İstifa baskıları sonucu 22 Ocak'ta başbakan ve cumhurbaşkanı istifa etmek zorunda kaldı. Ancak çatışmalar sona ermedi. 19 Mart 2015'te çatışmalar iç savaşa dönüştü.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.