SON DAKİKA
Hava Durumu

Zakayev, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin Fahri Konsolosu Medet Önlü'yü andı

Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Önlü'ye düzenlenen suikastın yıl dönümünde anma mesajı yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2024 22:02
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2024 22:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zakayev, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin Fahri Konsolosu Medet Önlü'yü andı

Sürgündeki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Başbakanı Ahmed Zakayev,  Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu ve Türkiye'deki Çeçen diasporasının lideri Medet Önlü'ye düzenlenen suikastin yıl dönümünde anma mesaji yayımladı. Zakayev, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"22 Mayıs 2013, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu ve Türkiye'deki Çeçen diasporasının tartışmasız lideri Medet Önlü, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bir suikasta kurban gitti. Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Konsolosluğu'nda işlenen bu alçakça ve vahşi cinayet şüphesiz Rus güvenlik servisleri tarafından sipariş edilmişti ve onların Türkiye'deki çıkarları doğrultusunda işlenmişti. Kuzey Kafkasya İmamlığı'nın 19. yüzyılda yıkılmasının ardından Osmanlı İmparatorluğu'na yerleşen Çeçen göçmenlerin soyundan gelen Medet Önlü, egemen Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin çıkarlarını temsil eden aktif bir politikacı ve başarılı bir diplomat olduğunu kanıtladı. Medet Önlü, Türkiye'deki bölünmüş Çeçen diasporalarını birleştirmek için çok çalıştı ve Rus şahinlerinin Çeçen halkına ve devletine karşı başlattığı kanlı ve yıkıcı savaştan sonra kendilerini bu ülkede bulan yoksul mültecilere ve Çeçen yetimlere aktif olarak yardım etti. Ne kukla yetkililerin faaliyetlerini durdurması ve kendi taraflarına geçmesi yönündeki ikna çabaları ne de tehdit ve şantajlar, Rus-Çeçen savaşının doruk noktasında Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Cahar Dudayev'in kendisine emanet ettiği siyasi ve diplomatik faaliyetleri azaltmasını sağlayamadı. Medet Önlü halkını sevdi ve hayatının sonuna kadar Çeçen ulusuna ve devletine sadık kaldı. Medet Önlü, Anavatan hizmetindeki kusursuz çalışmaları nedeniyle, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti'nin en yüksek ödülü olan Kyoman Siy Nişanı da dahil olmak üzere yüksek devlet ödüllerine layık görüldü. Yurtdışındaki Çeçen İçkerya Cumhuriyeti hükümeti, yurttaşları ve Çeçen devletinin ideolojik savaşçıları Medet Önlü'yü alçakça öldürüldüğü gün minnetle anıyor, onun için dua ediyor ve Yüce Allah'tan şehadetini kabul etmesini diliyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.