SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD, YPG'ye silah vermek için kendi yasağını deldi

Sırbistan Ticaret Bakanlığı ve devlet kontrolündeki Krusik isimli askeri mühimmat üreticisi şirket, Sırp yapımı pek çok havan topunun, ABD tarafından, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'ye dağıtıldığını ortaya çıkarttı.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2017 20:29
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2017 20:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD, YPG'ye silah vermek için kendi yasağını deldi

Sırbistan Ticaret Bakanlığı ve devlet kontrolündeki Krusik isimli askeri mühimmat üreticisi şirket, Sırp yapımı pek çok havan topunun Pentagon'a (ABD Savunma Bakanlığı) bağlı Özel Harekat Komutanlığı (SOCOM) tarafından, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD/YPG militanlarına dağıtıldığını ortaya çıkarttı. Suriye'de terör örgütü DAEŞ'e karşı savaşan ABD destekli gruplara dağıtılan cephane ve mühimmatın güvenliğinden sorumlu olan ABD Özel Harekat Komutanlığı iddiaları reddetse de, Pentagon'un sızdırılan sevkiyat dökümanları iddiaları doğruluyor.

Balkan Insight isimli internet sitesinde yayınlanan Ivan Angelovski ve Lawrence Marzouk imzalı habere göre söz konusu havan toplarının sevkiyatı, ABD Başkanı Donald Trump'ın terör örgütü PYD/YPG'nin silahlandırılması yasağını kaldırdığı Mayıs ayından önce yine ABD tarafından gerçekleştirildi. ABD eski Başkanı Barack Obama, Türkiye'nin yoğun tepkisi nedeniyle dağıtılması planlanan silah ve mühimmatın yalnızca Suriye Demokratik Güçleri (SDF) içerisinde bulunan Arap gruplara verileceği sözünü vermişti. 

Muhalif gruplardan Şam Cephesi, 2016 Ağustos ayında terör örgütü PYD/YPG karşısında Türkiye-Suriye sınırında önemli ilerlemeler kaydederek çok sayıda mühimmat ve kalaşnikof tipi otomatik tüfek ele geçirmişti. Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı (BIRN) ile Organize Suçlar ve Yolsuzluk Haberciliği Projesi'nin incelediği fotoğraflar Sırp yapımı 120 mm'lik havan toplarını ortaya çıkardı.

Söz konusu fotoğraflarda, mühimmat kutusunun üzerinde "KV 01/15" no'lu parti numarası olduğu gözüküyor. Kimlik numarası ise tek olmamakla birlikte havan mermilerinin 2015 yılında Sırbistan'ın Valjevo kentinde yerleşik Sırp Krusik şirketi tarafından üretilen ilk parti ürün olduğunu işaret ediyor. Sırbistan Ticaret Bakanlığı'ndan BIRN'a yapılan açıklamada, "KV 01/15" no'lu parti içerisinde 8 bin 860 adet havan mermisinin Kamerun, Suudi Arabistan ve ABD'nin Kuveyt'teki askeri üssüne teslim edildiği vurgulandı. Bahse konu iki ülkenin de terör örgütü PYD/YPG ile ilişkisi olmadığı biliniyor. Buna rağmen ABD Özel Harekat Komutanlığı'nın Kuveyt'teki üssü, Pentagon'un Suriye'deki grupları silahlandırma programı için lojistik merkez olarak kullanıldığı kaydedildi.

Öte yandan Sırbistan Ticaret Bakanlığı, her bir varış noktasına ne kadar havan topu teslim edildiğini açıkça belirtmese de, Kuveyt'e yapılan sevkiyatın isimsiz bir ABD şirketi tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Sırp mühimmat şirketi Krusik tarafından yapılan açıklamada ise, 602 havan mermisinin Kamerun'a, 270 merminin Suudi Arabistan'a gönderildiğini, geriye kalan 7 bin 988 merminin ise yine bir Sırp firması olan Yugoimport'a satıldığı beyan edildi.

Yugoimport'a 3 parti şeklinde satılan mermilerin, ABD Özel Harekat Komutanlığı tarafından Kuveyt'te teslim alındığı kaydedildi. Söz konusu teslimatla ilgili detaylı bilgiler ise bir uçak kargosu firmasının geçtiğimiz Temmuz ayında sızan dökümanları vasıtasıyla öğrenildi. Buna göre, Şubat 2016'da Yugoimport'tan ABD'li Chemring ve USC isimli askeri mühimmat şirketleri tarafından satın alınan 4 bin havan topu Kuveyt'teki ABD üssüne teslim edildi. Teslimatın ardından Pentagon ve Özel Harekat Komutanlığı vasıtasıyla Sırp yapımı havan toplarının gizlice terör örgütü PYD/YPG'li teröristlere dağıtıldığı anlaşılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.