SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya Dışişleri Bakanı'ndan 'barış gücü' açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Donbas'a gerçek BM barış misyonunun gönderilmesi konusunda ortaklarıyla işbirliği yapacaklarını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2018 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2018 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Almanya Dışişleri Bakanı'ndan 'barış gücü' açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Ukrayna doğusunda yerleştirilmesi düşünülen Birleşmiş Milletler (BM) barış misyonu görevinin tüm işgal edilen Donbas bölgesini kapsaması ve misyon görevlilerinin silahlı olması gerektiğini ifade etti.



 



QHA muhabirinin aktardığına göre, 3 Ocak’ta Kiev’de konuşan Gabriel, “Tüm işgal edilen bölgelerde, görev yapan silahlı ve güçlü BM barış misyonu olmalı” dedi.



 



Almanya’nın, Donbas’a BM barış misyonunun gönderilmesi konusunda Fransa ve diğer BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle çalışacağını belirten Gabriel, “Fransız meslektaşlarımızla ve BM Güvenlik Konseyi’nde üye olan tüm ülkelerle, Donbas’a gerçek BM barış gücü misyonu göndermek için çalışacağız.” diye kaydetti.



 



 162334



 



Bilindiği gibi Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 20 Eylül’de katıldığı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında BM’ye Donbas’a barış gücü gönderme çağrısı yaptı. Poroşenko, “Donbas’a barış gücü gönderilmesi ile ilgili talebi tasdik etmek istiyorum. Bu ne kadar erken gerçekleştirilirse o kadar iyi.” diyerek Ukrayna-Rusya sınırının, Ukrayna yönetiminin geçici olarak kontrolü altında olmayan bölgesi üzerinde uluslararası bir kontrol mekanizmasının güvenliği sağlaması gerektiğini ekledi.



 



5 Eylül tarihinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donbas bölgesine Birleşmiş Milletler (BM) barış gücünün gönderilmesinin “yerinde” olduğunu ifade ederek Rusya Dışişleri Bakanlığı’na Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ilgili kararı sunma görevi verdiğini bildirdi.



 



Ruslar, Donbas’a barış gücünün AGİT misyonunun korunması için ve sadece Rusya yanlısı teröristler ile Ukraynalı askerler arasındaki ayırım çizgisine göndermek istiyor, ayrıca misyon için görüşmelerin başlaması adına Ukrayna’nın, ayrılıkçı teröristlerin kurduğu sözde Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinin sözde yönetimlerini kabul etmesini talep ediyor. Ayrıca Rusya’nın teklifine göre barış misyonunun ağır silahların bulundurma ve sınırları kontrol etme hakkı olmayacak.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.