SON DAKİKA
Hava Durumu

ALTAY Ana Muharebe Tankı 23 Nisan’da TSK’ya teslim edilecek

British Motor Corporation (BMC) Genel Müdürü Murat Yalçıntaş, Altay Ana Muharebe Tankı’nın, 23 Nisan 2023’te Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) teslim edileceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2023 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2023 16:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ALTAY Ana Muharebe Tankı 23 Nisan’da TSK’ya teslim edilecek

BMC Genel Müdürü Murat Yalçıntaş, Yeni Altay olarak adlandırdıkları BMC Savunma Sanayi üretimi 2 adet Altay Ana Muharebe Tankı’nın 23 Nisan 2023’te TSK'ya teslim edileceğini açıkladı. BMC Savunma Sanayinin şu ana kadar Arifiye’de 5 adet Altay Tankı ürettiği bildirildi.

BMC Genel Müdürü Murat Yalçıntaş yaptığı açıklamada, Nisan ayında teslim edilecek 2 adet Altay Tankı’nı, uzun vadeli bir test programı bekliyor. TSK, Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilecek bu saha testlerinin, 1.5 ila 2 yıl sürmesi bekleniyor. BMC, 2025 yılı içerisinde Kore Güç Grubu ile Altay’ın seri üretimini başlamayı hedefliyor.

ALMAN AMBARGOSU VE KORE GÜÇ GRUBU

29 Temmuz 2008 tarihinde başlatılan Altay ana muharebe tankı projesi kapsamında seri üretim faaliyetlerinin, Almanya’nın güç grubu ambargosu sebebiyle bir süredir başlayamamıştı. BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, Altay projesinin işleyiş süreçlerini anlatarak, “Neden bu kadar geç kaldı? Altay’ın ilk prototipi yapıldığı zaman temel olarak güç grubu, almanya'dan gelecek motordu. almanya, TSK’nın yürütmekte olduğu bazı harekatları bahane ederek güç grubunutürkiye’ye vermeye reddetti. bunlar tedarik edilmeyince tank üretilemez hale gelidi. tank gibi son derece stratejik bir kara muharebe aracında dışarıya bağımlı olmamak gerekiyor. başta güç grubu olmak üzere birçok parçanın yerlileştirilmesi istendi. bununla alakalı çalışmalar başladı” ifadelerini kullandı.

ALTAY ANA MUHAREBE TANKI GENEL ÖZELLİKLERİ

Tankın üzerinde ana silah olarak 120 mm’lik 55 kalibre top yer alıyor. Altay’ın yeni nesil atış kontrol sistemi, hareket halindeki hedefleri de yüksek isabet oranıyla vurabilmesine imkan sağlıyor. Ayrıca tankın, meskun mahal ve ateş destek ihtiyacına yönelik uzaktan kumandalı silah sistemi ve 7,62 milimetrelik kule makinalı tüfeği bulunuyor. 1.500 beygir gücündeki motorla azami 70 km hız yapabilen ALTAY tankı, bor karbür esaslı henüz bilinmeyen kompozit/reaktif bir zırh sistemine sahip.

Tank, her türlü tehdide karşı mürettebatın kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlerin bulunduğu ortamlarda görev yapmasına olanak sağlayan sistemlerle korunuyor.

Yaşam Destek Sistemi, İlave Mayın Koruma Kiti, Yardımcı Güç Grubu, Lazer Uyarı Sistemi, 360 derece Durumsal Farkındalık Sistemi, Altay’ın önemli unsurları arasında yer alıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.