SON DAKİKA
Hava Durumu

SBU Donbas’taki Rus askerinin sayısını açıkladı

SBU Başkanı Vasiliy Gritsak, Rus askerlerinin varlığının Ukrayna’daki durumun istikrarını bozmasının yanı sıra “propaganda tohumunu ektiğini” ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2017 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2017 12:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
SBU Donbas’taki Rus askerinin sayısını açıkladı

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkanı Vasiliy Gritsak, Ukrayna’nın Donbas bölgesinde, 36 bin terörist ve Rus askerinin bulunduğunu açıkladı.
 
New York’ta 20 Eylül tarihinde Dünya Ukrainler Kongresi’nin kurulmasının 50. yıldönümü vesilesiyle yapılan toplantıya katılan Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkanı Vasiliy Gritsak, “Bu günlerde yaklaşık 36 bin terörist Donbas’ta barbarlık yapmaya devam ediyor. Dünyanın bu bağlamdaki görevi, ülke içindeki durumun istikrarını bozan saldırganlara karşı Ukrayna’yı savunmak” diye kaydetti.
 
Kiev’den Rusya’ya teröristlerin sözde pasaportlarını tanıma kararını iptal etme çağrısı
 
Donbas’taki çatışmayı çözme amacıyla kurulan Ukrayna Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Rusya temsilcilerinin yer aldığı Üçlü Temas Grubu’ndaki Ukrayna temsilcileri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in teröristlerin kurduğu sözde Lugansks Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin verdiği belgelerin geçerli kabul edilmesi ile ilgili talimatının iptal edilmesini talep etti. 



 



159557



 



Minsk’te 20 Eylül tarihinde yapılan Üçlü Temas Grubu toplantısı hakkında bilgi veren Ukrayna temsilcisi eski Cumhurbaşkanı Leodin Kuçma’nın Sözcüsü Darka Olifer, Kiev’in Üçlü Temas Grubu toplantısında, Donbas’ta teröristlerin verdiği belgelerin tanınması ile ilgili kararın iptal edilmesi talebinde bulunduklarını açıkladı.
 
Ayrıca Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk illerinin işgal edilen bölgelerinde bulunan ve teröristler tarafından ele geçirilen şirketlerin, devlet mülkiyetlerinin, Ukrayna’nın kontrolü altına iade edilmesi ve Üçlü Temas Grubu çerçevesinde sınırlar ile ilgili konularla ilgilenecek yeni çalışma grubunun kurulması ile ilgili konuların masaya yatırıldığı bildirildi.
 
Kiev, bölgede güvenlik meselelerinin çözülmesinin Minsk Anlaşmalarının hayata geçirilmesinin kilidi olduğunu bir kez daha vurguladı.
 
Daha önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 2017 yılının Mayıs-Ağustos ayılarında sivil nüfus arasında 161 kişinin Donbas’taki çatışmadan dolayı etkilendiğini bildirdi. Poroşenko, aralarından 26 kişinin hayatını kaybettiği, 135 kişinin de yaralandığını dile getirdi.
 
Şubat ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna doğusunda Rusya yanlısı teröristlerin ilan ettiği sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti (LNR) tarafından verilen pasaport, doğum-ölüm gibi çeşitli belgelerin Rusya’da kabul edilmesini öngören bir kararnameyi imzaladı.
 
Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada kararname gereği, Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen Donetsk ve Lugansk bölgelerinde sürekli yaşayanlara verilen araba plakası, pasaport, doğum-ölüm ve benzeri belgelerin Rusya’da geçerli sayılacağı belirtildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.