SON DAKİKA
Hava Durumu

7 Türk şirketi savunma devleri listesinde

Dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak tanımlanan "Defense News Top 100"de kendine yer bulan Türk şirketi sayısı 7'ye yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2020 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2020 17:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
7 Türk şirketi savunma devleri listesinde

Dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak tanımlanan Defense News Top 100'de kendine yer bulan Türk şirketi sayısı 7'ye yükseldi.

SAYILARI 5'TEN 7'YE ÇIKTI

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından her yıl, bir önceki yılın savunma satışları baz alınarak yayımlanan ve dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen Defense News Top 100'de bu yıl Türk şirketi sayısı 5'ten 7'ye ulaştı.

DÜNYADA İLK 50'NİN İÇİNDE

ASELSAN, listeye 2006 verileriyle 93'üncü sıradan girerken, geçen yıl 52'nci sıraya kadar yükselip, bu yıl ise ilk 50'ye girme başarısı gösterdi. Şirket, böylelikle dünyanın ilk 50 savunma sanayi firmasından biri olma hedefine de ulaşmış oldu.

ASELSAN, 2018'de 1 milyar 792 milyon dolar olan cirosunu, geçen yıl yüzde 21 artırarak 2 milyar 172 milyon dolara çıkardı. Şirket, bu ciroyla 48'inci basamağa yükseldi.

Şirket, bu başarısını haberleşme sistemleri, radar ve elektronik harp sistemleri, elektro-optik sistemler, aviyonik sistemler, savunma ve silah sistemleri, komuta kontrol sistemleri, deniz sistemleri gibi alanlarda Ar-Ge'ye dayalı geliştirdiği ürün ve çözümlerle yakaladı.

TUSAŞ 53. SIRAYA YÜKSELDİ

Türkiye'nin yerli ve milli hava platformlarını geliştirip üreten, TUSAŞ ise 2011 verileriyle ilk kez 83'üncü sıradan giriş yaptığı listede önemli bir gelişmeye imza attı. 2019 yılında 69'uncu sırada yer alan TUSAŞ, 16 basamak ilerleyerek 53'üncü sırada yer aldı.

BMC LİSTEDE YERİNİ KORUDU

Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden, listeye ilk kez 2019 yılında giren BMC, bu yıl da listede yer alarak kalıcılık adına önemli bir adım attı. BMC, geçen yılki 533 milyon dolar savunma sanayisi cirosuyla 4 basamak geriledi ve 89'uncu sırada yer aldı.

ROKETSAN VE STM BU YIL DA LİSTEDE

Türk Silahlı Kuvvetleri ile müttefik ülkelerin vurucu gücünü artıran ve roket ve füze sistemlerinde lider kuruluş olma vizyonunu benimseyen ROKETSAN da listede yer almaya devam etti.

ROKETSAN LİSTEDE 2 BASAMAK GERİLEDİ

2019 yılında 89'uncu sırada yer alan ROKETSAN, bu yıl 91'inci basamakta yer buldu. ROKETSAN, listede 2 basamak aşağıya geriledi. ROKETSAN'ın son dönemde dikkati çeken ürünleri arasında Bora, TRG-300 Kaplan, TRG-122 füzeleri, Mini Akıllı Mühimmat MAM-C, lazer güdümlü füze Cirit, orta ve uzun menzilli tanksavar füzeleri UMTAS ve OMTAS, lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füze L-UMTAS, SOM ve JSF uyumlu SOM-J hassas güdümlü stand-off mühimmatları, Hisar hava savunma füzeleri, Teber lazer güdüm kiti, Türkiye'nin ilk deniz seyir füzesi Atmaca, hava savunma sistemi Sungur bulunuyor.

STM 92. SIRAYA GERİLEDİ

Defense News Top 100 listesinde 2019 yılında 85'inci sırada yer alan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, bu yıl 7 basamak geriledi ve 92'nci sırada yer aldı. Son dönemlerde özellikle vurucu (kamikaze) insansız hava araçları, yenilikçi uydu teknolojileri, duvar arkası radar ve siber güvenlik çözümleriyle dikkat çeken STM, Askeri deniz araçların tasarımı, modernizasyonu ve inşasında görev alıyor.

FNSS VE HAVELSAN DA LİSTEYE GİRDİ

Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden FNSS, 98'inci sıradan bu yıl listeye girmeyi başardı. Bu yıl ilk kez listeye giren bir diğer Türk savunma sanayisi şirketi ise Türk savunma sanayisinde yazılım tabanlı çözümler geliştiren HAVELSAN oldu. HAVELSAN bu başarıyla listeye 99'uncu sıradan girdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.