SON DAKİKA
Hava Durumu

AB Kırım'da düzenlenen sözde seçimleri kınadı

Avrupa Birliği (AB), Rus işgali altındaki Kırım ve Sivastopol’de (Akyar) düzenlenen yasa dışı seçimleri tanımadığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2020 17:24
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2020 17:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB Kırım'da düzenlenen sözde seçimleri kınadı

Avrupa Birliği (AB), Rus işgali altındaki Kırım ve Sivastopol’de (Akyar) düzenlenen yasa dışı seçimleri tanımadığını açıkladı.

Rus işgalci yönetimi, Kırım ve Akyar’da 11-13 Eylül 2020 tarihleri arasında sözde seçim düzenledi. Akyar’da sözde Vali ve sözde Akyar Kent Konseyine bir üye seçildi. Bununla birlikte Kırım’ın sözde Parlamentosuna bir milletvekili, Akmescit (Simferopol) sözde Belediye Meclisi ile sözde Akşeyh (Razdolnoye) köy şurasına birer üye seçildi.


AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano
“UKRAYNA TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE EGEMENLİĞİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Yarımadada Rus işgalci yönetim tarafından düzenlenen sözde seçimleri değerlendiren AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, 14 Eylül 2020 tarihinde yaptığı açıklamada, "AB, Kırım’ın yasa dışı Rus ilhakını tanımadı dolayısıyla Kırım yarımadasında düzenlenen seçimleri tanımıyor." denildi.

Kırım’da Rusya tarafından organize edilen sözde seçimlerde seçilen insanların, AB tarafından Ukrayna’nın bir parçası olan toprakların bir temsilcisi olarak tanınmayacağı vurgulanarak, "AB, Ukrayna toprak bütünlüğü ve egemenliğine kararlı bir şekilde destek vermeye devam ediyor." diye kaydedildi.


Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius
LİTVANYA DA SÖZDE SEÇİMLERİ TANIMADIĞINI AÇIKLADI

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, sosyal medya üzerinden bugün yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kırım’da düzenlediği sözde seçimleri tanımadıklarını belirtirken şu ifadeleri kullandı:

"Dün Rusya, işgal altındaki Kırım ve Akyar’da sözde ‘bölgesel ve yerel seçimler’ düzenledi. AB’nin Kırım’ın ilhakını tanımama politikası tutarlıdır. Söz konusu sözde seçimlerini tanımıyoruz ve Ukrayna toprak bütünlüğü ve egemenliğine destek vermeye devam ediyoruz."

AKYAR’DAKİ SÖZDE VALİ SEÇİMLERİNDE SÜRPRİZ SONUÇ

Akyar’ın sözde Seçim Komisyonu oyların yüzde yüzünün hesaplandığını duyurdu. Kremlin kontrolündeki Sözde Seçim Komisyonunun açıklamasına göre, oyların yüzde 85,72’si Mihail Razvojayev’e verildi. İşgalcilerin açıklamasına göre seçimlere katılım oranı yüzde 48,28 oldu.

Bilindiği gibi, 11 Temmuz 2019 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Razvojayev’i Akyar sözde Vali Vekili görevine atamıştı. 

KIRIM’IN SÖZDE PARLAMENTOSUNA BİR SÖZDE MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

İşgal edilen Kırım’ın sözde Seçim Komisyonundan yapılan açıklamada, yapılan sözde ek seçimlerin sonucuna göre Natalya Malenko’nun Kremlin Kontrolündeki sözde Kırım Parlamentosunun sözde milletvekili seçildiğini bildirildi. Seçimlere katılım oranının yüzde 21,29 olduğu belirtildi.

Bilindiği gibi, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, işgal edilen Kırım’da düzenlenen sözde yerel seçimleri kınayarak protesto etti. Bakanlık, uluslararası toplumu Kırım ve Akyar’da (Sivastopol) düzenlenen sözde seçimleri tanımamaya ve Rusya’ya yönelik yaptırımları genişletmeye davet etti.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.