SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD: Uygur Müslümanlarına yönelik soykırımı Çin ile konuşacağız

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin ile yapılacak görüşmelerde Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine yönelik muamelenin konu başlıklarından biri olacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2021 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2021 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD: Uygur Müslümanlarına yönelik soykırımı Çin ile konuşacağız

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin ile yapılacak görüşmelerde Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine yönelik soykırım uygulamalarını konuşacaklarını açıkladı. Psaki, Uygur Türklerinin durumunu doğrudan konuşacaklarını belirterek, bu durumun Çin yönetimine yönelik baskı araçlarından birisi olacağını dile getirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dün Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, gündemi değerlendirdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü, Çin ve ABD yetkililerin Alaska'da yapacakları toplantıda konu başlıklarının ne olacağının sorulması üzerine; Çin'deki insan hakları ihlalleri ve ekonomik ilişkiler yanıtını verdi. Ayrıca Sözcü Psaki, Çin zulmü altındaki Doğu Türkistanlı Uygur Müslümanlarına yönelik soykırımın görüşüleceğini vurguladı.

DOĞU TÜRKİSTAN, ABD-ÇİN GÖRÜŞMESİNDE ÖN PLANDAKİ KONULARDAN OLACAK

Basın toplantısında Çin'in soykırıma varan insan hakları ihlallerine maruz kalan Uygur Türklerinin durumunun gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Sözcü Psaki, "Uygur Müslümanlarına yönelik soykırım, Çin ile doğrudan konuşacağımız konulardan biri olacak." ifadelerini kullandı. Psaki, ABD'nin, Çin'in Uygur Müslümanlarına yönelik politikalarını soykırım olarak nitelendirmeye devam ettiğini belirterek, "Ortak ülkelerle bu konu üzerinde çalışmak ve Çin'e daha fazla baskı yapmak için fırsatlar arıyoruz. Ayrıca bu konuyu Çin ile de doğrudan konuşacağız." dedi.

ABD ve Çin temsilcileri, 18-19 Mart 2021'de Alaska'da bir araya gelecek. Görüşmede, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Başkanı Yang Jiechi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi iki ülke gündeminde öne çıkan görüşmeleri müzakere edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.