SON DAKİKA
Hava Durumu

Ahmiçi Şehitler Anıtı vahşi katliamın izlerini taşıyor

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2022 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2022 10:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ahmiçi Şehitler Anıtı vahşi katliamın izlerini taşıyor

Bosna Hersek Savaşında Hırvat birliklerin sebep olduğu katliamlar yıllar geçse de unutulmuyor. Hırvat birliklerinin Bosna Hersek'teki Ahmiçi köyünde 116 kişinin ölümüne sebep olan katliamı bugün de gözler önüne seriliyor. 16 Nisan 1993'te Ahmiçi halkı Hırvatlar tarafından tuzağa düşürülerek kadın, çocuk, yaşlı pek çok Boşnak Müslüman'ı katletti. TİKA, bölgede şehit olan 116 Boşnak için Şehitler Anıtı inşa etti. Türkolog, iş insanı, gezgin Cem Arslan ziyaret ettiği Ahmiçi Şehitler Anıtı'ndan gözlemlediklerini Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı.

Hırvatistan'ın Bosna Hersek'teki vahşi katliamları her geçen gün kendini yeniden hatırlatıyor. Hırvat Savunma Konseyine bağlı birliklerin 16 Nisan 1993'te Bosna Hersek'teki Ahmiçi köyünde yaptığı katliamın izleri köyün girişinde beliriyor.

AHMİÇİ KATLİAMI

Ahmiçi Katliamı, Bosna Hersek'te yer alan Ahmiçi köyünde Hırvat Savunma Konseyine bağlı birlikler tarafından acımasız bir şekilde tarihe adını yazdırdı. Takvimler 16 Nisan 1993'ü gösterdiğinde Ahmiçi halkına camide yardım yapılacağı duyuruldu. Hırvat askerleri Boşnakların giydiği kıyafetleri kuşanarak halkı camiye topladı. Hırvat askerleri aralarında çocuk, kadın, yaşlı demeden onlarca insanın bulunduğu camide vahşi bir şekilde Boşnak Müslümanların canına kıydı. Korkunç saldırı sonucunda kadın ve çocukların da olduğu116 kişi acı bir şekilde can verdi.

Ahmiçi köyünün girişindeki camide yapılan katliam yıllar geçse de unutulmuyor. Ahmiçi şehitlerinin vahşete kurban gittiği katliamın izleri hala orada duruyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) acı katliamın unutulmaması için Ahmiçi Şehitleri Anıtını yaptırdı. Türkolog, iş insanı, gezgin Cem Arslan Bosna Hersek'e yaptığı ziyaret kapsamında Ahmiçi Şehitler Anıtı'na uğradı. 116 Boşnak Müslümanın vahşete kurban gittiği bölgeyi gezen Cem Arslan ve küçük kızı Mihrimah Arslan 116 kişinin can verdiği katliamın sonuçlarına tanık oldu.

"ACILAR BİR DAHA YAŞANMASIN, BOŞNAKLAR KATLİAMA UĞRAMASIN"

Türkolog Arslan ziyaretin ardından Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmede bulundu. Arslan'ın ifadeleri tam olarak şöyle:

"Yugoslavya'nın parçalanmasıyla birlikte Sırpların ve Hırvatların saldırmasıyla başlayan meşhur Bosna Hersek Savaşlarının (1992-1995) en acı şekilde sonuçlandığı yerlerden biri olan Ahmiçi köyüne geldik. Bosna Hersek'in başkenti Sarayabosna ve Travnik arasında bulunan bir Boşnak köyü olarak yer alıyor. Savunmasız köylülerin kumpasa düştüğü olay tarihe adını kazıdı. Hırvat milislerin saldırıları sonucunda maalesef şehit oldular. Onları yad ediyor, dualar okuyoruz. Türkiye'den gelmiş bir Türk vatandaşı olarak 'Allah rahmet eylesin' diyoruz. Bu acıların bir daha yaşanmaması için hem Türkiye'nin hem de Bosna Hersek'in daha güçlü devlet yapısına sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Acılar bir daha yaşanmasın, Boşnaklar katliama uğramasın."

Türkolog Arslan ziyaret ettiği köyün son durumu hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Köy şimdi büyümüş. Köyün girişindeki bu cami yıkıma uğradıktan sonra epey bir süre yenilenmemiş. Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA) bu caminin tadilatını yaparak ve bahçesine 116 yazılı bir anıt dikerek ve şehitlerin isim-soy isimlerini, doğum tarihlerini yazdığı bir alan hazırlamış. Bahçesinde yer alan müzede hazin yaşamını yitiren şehitlerin fotoğrafları sergileniyor. Aynı zamanda Hırvat askerlerin camiye yazdığı yazılar, verdiği hasarlar var. Müzenin içinde aynı zamanda hatıra defteri bulunuyor. Sadece Türklerin değil dünya ülkelerinden Ahmiçi köyüne ziyarete gelenlerin dilinden dökülenler yazıyor."

Arslan, QHA'ya Ahmiçi Şehitler Anıtı'nda söz konusu katliama tanık olanların anlattıklarının yazıya döküldüğü çerçevelerden bahsetti. Katliamın görgü tanığı Boşnaklardan sadece biri olayı şu şekilde anlatıyor:

"Asker babama iki adım öne gel diye seslendi ve onu direkt şakağından vurdu. Tüm bunları izliyordum. Sonra bana da iki adım öne gelmemi söyledi. Ben de sözünü dinleyip iki adım öne çıktım. Bir metre mesafeden ateş etti. Sadece hafif bir sıcaklık hissettim ve kan içinde kaldım. Yere düşüp orada yatmaya devam ettim"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.