SON DAKİKA
Hava Durumu

Almanya ile Rusya arasında Navalnıy gerilimi: Karşılıklı suçlamalar sürüyor

Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesinin ardından Almanya ile Rusya arasındaki gerilimler daha da derinleşti. Moskova ve Berlin’den ard arda gelen açıklamalar ile taraflar karşılıklı suçlamalara devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2020 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2020 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Almanya ile Rusya arasında Navalnıy gerilimi: Karşılıklı suçlamalar sürüyor

Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesinin ardından, Almanya ile Rusya arasındaki gerilim daha da derinleşti. Moskova ve Berlin’den art arda gelen açıklamalar ile karşılıklı suçlamalara yapıldı.

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy'ın 2 Eylül 2020 tarihinde "şüpheye yer bırakmayacak şekilde" zehirlendiğinin Alman hükumeti tarafından açıklandı. Yapılan açıklamanın ardından Berlin ve Moskova arasında gerginlik gün geçtikçe arttı.

İki ülke arasında gerilen ilişkiler kapsamında Almanya'da Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları gündeme aldı. Bu kapsamda Rus doğal gazını Almanya’ya taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattı projesi inşasının askıya alınması tartışılıyor. Projenin durdurulmasına ilişkin çekincelere rağmen, bunun ihtimal dışı olmadığı görüşü de ağırlıkta. Alman hükumeti, Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin askıya alınmasının Navalnıy’ın zehirlenmesi ile ilgili olmadığını bildirirken, Kremlin ise Navalnıy’ın zehirlenmesi olayında Rusya’ya yönelik suçlamaları reddediyor.

RUSYA'DAN ALMANYA'YA SUÇLAMA

Almanya’nın olayın aydınlığa kavuşması için iş birliği yapmaktan kaçındığı ve soruşturmayı yavaşlattığını iddia eden Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Sacharowa’nın suçlamasına, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’tan yalanlama geldi.

ALMANYA: RUSYA'NIN AMACI DİKKAT DAĞITMAK

Maas, bugün katıldığı bir televizyon programında, "Geçen hafta Rusya Büyükelçisi ile yapılan görüşmede yardım talebinin onaylandığı bildirildi. Yardım talebini sunmamak için hiçbir neden de yok" dedi. Maas, Almanya’nın soruşturmayı engellediği yönündeki iddiaları da yalanladı. Rusya’da son haftalarda dikkat dağıtmak amacıyla açıklamalar yapıldığını belirten Maas, önümüzdeki günlerde de benzer açıklamaların gelebileceğini aktardı.

KUZEY AKIM 2 PROJESİ GÜNDEME GELDİ

Maas, Rusya’ya karşı yaptırım yapılması için konunun NATO ve Avrupa Birliği (AB) seviyesinde ele alınacağını kaydederken, Kuzey Akım 2 boru hattının geleceğinin ne olacağının Rusya’nın tavrına bağlı olduğunu belirtti. Maas, "Rusların Kuzey Akım 2 konusundaki duruşumuzu değiştirmeye zorlayacağını ummuyorum" diye konuştu.

PROJENİN DURDURULMASI İHTİMAL DIŞI DEĞİL

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, sözcüsü Steffen Seibert aracılığı ile yaptığı açıklamada, Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin durdurulmasının ihtimal dışı olmadığını duyurdu. Seibert, 7 Eylül'de Berlin'deki olağan basın toplantısında, "Almanya Şansölyesi, Dışişleri Bakanının hafta sonunda yaptığı açıklamalara katılıyor" dedi. Rusya'ya yaptırım konusunda herhangi bir soruya yanıt vermek için henüz erken olduğunu belirten Seibert, Navalnıy'ın zehirlenmesine ilişkin olarak öncelikle Rus hükumetinin açıklamasının bekleneceğini aktardı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 6 Eylül'de Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Rusya'yı Kuzey Akım 2'yi durdurmakla tehdit ederek, "Rusların bizi Kuzey Akım 2 projesine dair duruşumuzu değiştirmeye zorlamamasını umut ediyorum" dedi.

KREMLİN'İN İDDİALARA CEVABI "SAÇMA" OLDU

Kremlin, Navalnıy'ın zehirlenmesi nedeniyle Rus hükumetine yönelik suçlamaları saçmalık olarak nitelendirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, "Rusya'yı bir şekilde bu olayla bağlantılı gibi gösterme çabası bizim için kabul edilemez ve bu saçmalık" diye konuştu.

Alman hükumeti geçen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Navalni'nin "şüpheye yer bırakmayacak" şekilde Noviçok grubundan kimyasal bir madde ile zehirlendiğini belirtmişti.

BERLİN'İN MOSKOVA'YA YANITI

Diğer yandan, Rusya'nın, Navalnıy konusundaki soruşturmayı "Almanya'nın geciktirdiği" suçlamasına Berlin'den yanıt gecikmedi. Rusya'nın suçlamasını reddeden Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, Rus savcılığın soruşturma konusundaki yardım talebine Alman hükumetinin "çoktan" onay verdiğini belirterek, bunun bir hafta önce Rusya'nın Berlin Büyükelçiliğine bildirildiğini kaydetti.

Alman Bakan, "Moskova, olayın aydınlatılması için katkı sağlamaz veya olayı sis perdesi arkasında bırakırsa, bunun gizleyecek bir şey olduğunun göstergesi olacağını" ifade etti.

RUS MUHALİF LİDERİ ALEKSEY NAVALNIY’A NE OLDU?

Navalnıy, 20 Ağustos 2020 tarihinde Tomsk şehrinden Moskova’ya yolculuk yaptığı sırada uçakta fenalaşmıştı. Muhalif lideri taşıyan uçak Omsk’a acil iniş yaptıktan sonra Navalnıy bilinci kapalı bir şekilde ambulansla alınarak hastaneye kaldırıldı. Muhalefet, Aleksey Navalnıy’ın Kremlin tarafından zehirlendiği kanaatinde.

Navalnıy, ailesinin ve yakınlarının talebi sonrası 22 Ağustos 2020 tarihinde Almanya’nın başkenti Berlin’e götürüldü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Navalnıy’ın zehirlenerek susturulmaya çalışıldığını ifade etti. NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan Navalnıy’ın zehirlenmesi ile ilgili ayrıntılı bir soruşturma yürütmeye talep ederken, Rusya Navalnıy’ın zehirlenmesiyle ilgili suçlamaları reddetti.

Alman hükumeti, Berlin’de tedavisi devam eden Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın kesinlikle zehirlendiğini açıkladı. Hükumet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül 2020 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Navalnıy’ın Noviçok grubuna ait bir maddeyle zehirlendiği gösteren tartışmasız kanıtlara ulaşıldığını belirtti.

Zehirlenme olayını Navalnıy’a yapılan bir saldırı olarak nitelendiren Seibert, Alman hükumetinin bunu sert bir şekilde kınadığını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.