SON DAKİKA
Hava Durumu

ASTEM Vakfından Rus saldırısına uğrayan Ukrayna savaş gemisine yardım

ASTEM Vakfından Rus saldırısına uğrayan Ukrayna savaş gemisine yardım

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2020 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2020 07:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ASTEM Vakfından Rus saldırısına uğrayan Ukrayna savaş gemisine yardım

Rusya Federasyonu'nun Kasım 2018'de Karadeniz’deki Kerç Boğazı yakınlarında alıkoyduğu ve daha sonra Ukrayna’ya iade ettiği üç savaş gemisinden biri olan Yanı Kapu gemisi, yapılan tadilat çalışmasının ardından Ukrayna Deniz Kuvvetlerinin Odesa'da bulunan üssüne indirildi. Savaş gemisine, Ukrayna'da faaliyet gösteren ASTEM Vakfı tarafından yardım yapıldığı öğrenildi.

ASTEM'DEN GEMİ MÜRETTABATINA YARDIM

Odesa üssüne dönen Yanı Kapu savaş gemisinin bazı ihtiyaçlarının, ASTEM Vakfı (ASTEM Foundation) tarafından karşılandığı bildirildi. Vakıf, geminin mürettebatına çamaşır makinesi, buzdolabı, şofben, yazıcı ve tamir seti yardımında bulundu.

Yanı Kapu savaş gemisi kaptanı yapılan yardımlara ilişkin bir açıklama yaparak, ASTEM Vakfı ile kurulan işbirliğini gelecek dönemde de sürdüreceklerini ve karantina rejimi sonrasında da çocuklar için Ukrayna Deniz Kuvvetleri gemilerine gezi organize edeceklerini duyurdu.

"YANI KAPU GEMİSİNİN KIRIM İLE BİR BAĞI VAR"

Yapılan yardım ile ilgili Kırım Haber Ajansı'na (QHA) açıklamalarda bulunan ASTEM Başkanı Refat Umerov, Yanı Kapu gemisinin Kırım ile bir bağı olduğuna dikkat çekti. Geminin adının Kırım'daki "Krasnoperekopsk" şehrinin tarihi ismi olduğunu hatırlatan Umerov, şöyle konuştu:

"Astem Vakfı varlığı boyunca toplum yararına çalışıyor ve insan haklarının korunması için faaliyet gösteriyor. Bu zor dönemde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyor. Ayrıca çeşitli akademik ve sosyal programlarda da faaliyet gösteriyor. ASTEM Vakfı, Yanı Kapu gemisi için yardım etmek istemesinin ilk nedeni bu geminin Kırım’la bağlı olması. Geminin ismi Yanı Kapu, Kırım’daki Krasnoperekopsk şehrinin önceki ismidir. Yanı Kapu mürettebatı ve gemisi, bir yıldan fazla bir süre Ruslar tarafından esir tutuldukları için çok kötü bir haldeydi. Bu nedenle vakfımız, onlara yardım etmek istedi. Yani Kırım Tatarları olarak uzakta kalamayız. Hem Kırım Tatarlarına hem de Ukrainlere yardım etmeye çalışıyoruz. Şimdi biz küçük bir maddi destek gösterdik. Çamaşır makinesi, buzdolabı, şofben gibi yardımlarda bulunduk. Gelecekte de gemi mürettebatı ile iş birliği yapacağız ve onlara destek vereceğiz."

ASTEM VAKFI

ASTEM Vakfı (ASTEM Foundation), 1993 yılında ASTEM şirketi bünyesinde toplum yararına çalışacak bir kurum olarak faaliyete geçti. Vakfın misyonu, Ukrayna’daki topluluklara destek vermek olarak açıklanıyor. Vakıf; sosyal inovasyon, bölgesel topluluklar, eğitim, tıp, spor, kültür, insan hakları ve dini özgürlük alanlarındaki girişimlere destek vererek toplum yaşamını iyileştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, vakıf, Ukraynalı politikacılar, avukatlar, sosyal girişimciler, iş adamları ve sivil örgüt liderlerini eğitmek için oluşturulan Stanford Üniversitesinin "Ukrayna'nın Yükselen Liderleri" programının bağışçılarından birisi olarak biliniyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.