SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan savaş hali ilan etti!

Azerbaycan'da ülke genelinde sıkıyönetim ilan edildiği, sınır bölgeleri için de savaş durumuna geçildiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2020 19:08
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2020 19:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan savaş hali ilan etti!

Azerbaycan'da ülke genelinde sıkıyönetim ilan edildiği, sınır bölgeleri için de savaş durumuna geçildiği bildirildi.

Azerbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 27 Eylül 2020'de sıkıyönetim ilanına dair bir kararname imzaladı. Kararnameye göre Azerbaycan Cumhuriyeti, Dağlık Karabağ ve Azerbaycan'ın işgalinin çevre bölgelerinde Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin, Azerbaycan'a karşı silahlı saldırılara ve devam eden askeri provokasyonları nedeniyle 28 Eylül 2020 saat 00.00'dan itibaren ülke genelinde savaş durumu ilan edildi.

BELLİ SAATLER ARASINDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Kararnameyene göre sıkıyönetimi sağlamak için Azerbaycan Cumhuriyeti "Sıkıyönetim Hakkında" Kanununda öngörülen tedbirler uygulanacak. Bakü, Gence, Sumgayıt, Yevlakh, Mınçevir, Naftalan, Abşeron, Cebrayil, Fuzuli, Ağcabadi, Beylağan, Ağdam, Berde, Tatar, Goranboy, Göygöl, Taşkasan, Gedebey, Tovuz, Şamkir, Gazakh ve Ağstafa ilçelerinde sıkıyönetim esnasında 00.00 ile 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı alanlarda, özel izinler ve kimlik belgeleri olmaksızın sokaklarda ve diğer halka açık yerlerde kimse bulunmayacak, özel bir giriş-çıkış rejimi uygulanarak araçların hareketini kısıtlamak üzere önlemler alınacak.

SIKIYÖNETİM UYGULAMASI

Azerbaycan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı sokağa çıkma yasağının uygulanmaya geçirilmesine yönelik önlemlere uyulup uyulmadığını kontrol edecek.

Söz konusu önlemler, Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası uyarınca, sıkıyönetim sırasında mülkiyet ve örgütsel-hukuki yapıya bakılmaksızın, daire, teşebbüs ve kuruluşların hak ve meşru menfaatlerinin, vatandaşların hak ve özgürlüklerinin kısmen ve geçici olarak sınırlandırılmasını öngörüyor.

AZERBAYCAN ORDUSU, 7 KÖYÜ ERMENİ İŞGALİNDEN KURTARDI!

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında Ermeni güçleri, 27 Eylül 2020’de Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açtı. Ermeni güçlerinin provokasyonunu önlemek için karşı saldırı gerçekleştiren Azerbaycan ordusu, Ermenistan’a ait 12 adet OSA uçaksavar füze sistemini imha etti.

Azerbaycan ordusunun, Ermenilerin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine başlattığı karşı saldırı neticesinde işgal altında bulunan bazı yerleşim birimlerini kurtardığı duyuruldu. 

HANGİ KÖYLER KURTARILDI?

Azerbaycan Savunma Bakanlığının 27 Eylül 2020’de yaptığı açıklamaya göre, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Fuzuli ve Cebrayıl bölgelerinde 6 köyün Ermenistan işgalinden kurtardı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov, basın toplantısı düzenleyerek senelerden beri Ermeni işgalinde olan; Fuzuli bölgesinin Karahanbeyli, Gervend, Köy Gerediz, Yukarı Abdurrahmanlı köyleri ile Cebrayıl bölgesinin Büyük Mercanlı ve Nüzgar köylerinin Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçtiğini söyledi.

Bununla birlikte Azerbaycan güçlerinin, Ağdere ve Murovdağ yönünde de bazı stratejik noktalarda kontrol sağlandığını açıklayan Yarbay Eyvazov, diğer yerleşim birimlerinin de kurtarılması için operasyonun devam ettiğini aktardı. Daha sonra işgalden kurtarılan köy sayısının 7 olduğu da aktarıldı.

AZERBAYCAN GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

Azerbaycan Güvenlik Konseyi’nin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başkanlığında toplandığı da gelen son haberler arasında.

“TÜRK MİLLETİ HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE TÜM İMKANLARIYLA AZERBAYCANLI KARDEŞLERİNİN YANINDADIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 27 Eylül 2020 tarihinde Ermeni güçlerinin saldırısına uğrayan Azerbaycan’ın yanında olduğunu söyleyerek Ermenistan’ın saldırgan tavrına tepki gösterdi.

Bugün sosyal medya üzerinden Azerbaycan’a destek açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Azerbaycan’ın her zaman yanında olduğunu vurgulayarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini de duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ermenistan’ın tahrikkar saldırganlığı karşısında gerekli ve yeterli bir tepki ortaya koyamayan uluslararası toplum çifte standardını bir kez daha göstermektedir.” diyerek Ermeni güçlerinin saldırısına sessiz kalan uluslararası toplumun bu tavrını da eleştirdi.

“TEK YÜREK OLARAK TÜRKİYE’NİN AZERBAYCAN’A DESTEĞİ TAMDIR!”

TTürk Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan ordusunun 27 Eylül 2020’de Azerbaycan cephe hattına ve sivil yerleşimlere yönelik saldırısına ilişkin açıklama yayımladı. Bugün yayımlanan açıklama, Türkiye’nin “tek yürek” Azerbaycan’ın yanında olduğu bir kez daha vurgulanarak Ermenistan’ın bölgesel barış ve istikrarın önündeki en büyük engel olduğuna dikkat çekildi.

UKRAYNA'DAN AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN'A DİYALOG ÇAĞRISI

Ukrayna, 27 Eylül 2020 tarihinde Azerbaycan ile Ermenistan’a barışçıl çözüm çağrısında bulunarak tarafları diyaloğa davet etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, bugün meydana gelen Azerbaycan-Ermenistan cephe hattındaki Ermeni saldırısı ve akabinde Azerbaycan ordusunun karşılık vermesine ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada, “Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmanın tırmanmasından derin endişe duyuyor. Alevlenmeye neden olan koşulları dikkatlice inceliyoruz. Anlaşmazlığın barışçıl çözümü için tarafları diyaloğa geri dönmeye çağırıyoruz.” ifadelerinde bulunuldu.

KAZAKİSTAN’DAN ÇATIŞMAYI DURDURMA ÇAĞRISI

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, bugün meydana gelen Azerbaycan-Ermenistan çatışmasına ilişkin, “Kazakistan Cumhuriyeti, 27 Eylül 2020’de Dağlık Karabağ’da Ermenistan-Azerbaycan çatışmasının tırmanmasından derin endişe duyuyor. Dost Azerbaycan Cumhuriyeti’ni ve Ermenistan Cumhuriyeti’ni durumu istikrara kavuşturmak için gerekli tüm tedbirleri almaya, güç kullanmaktan kaçınmaya ve meseleyi müzakereler yoluyla çözmeye çağırıyoruz. Uluslararası kuruluşların çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmasına yardımcı olmaya hazırız. CICA’nın (Conference on Interaction and Confıdence Building Measures in Asia, Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı yahut AİGK) mevcut başkanı olarak, Konseyin güven artırıcı önlemler paketini kullanmayı öneriyoruz.” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.