SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteği tam ve sarsılmaz

Ukrayna’nın Lviv kentinde resmi temaslarda bulunmak üzere giden Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğinin tam ve sarsılmaz olduğunu yineledi. Bakan Çavuşoğlu, Kırım Platformuna verdikleri desteği belirterek Türkiye'nin Kırım Tatarı soydaşlarının esenliğinin de Ukrayna’nın toprak bütünlüğü çerçevesinde güvence altına alınması için ortak çabalarını sürdüreceğini vurguladı. Çavuşoğlu, "Türkiye ile Ukrayna arasında herkesin imrendiği bir dostluk var" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2021 22:41
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2021 22:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bakan Çavuşoğlu: Türkiye'nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteği tam ve sarsılmaz

Ukrayna’nın Lviv kentine resmi temaslarda bulunmak üzere giden Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğinin tam ve sarsılmaz olduğunu yineledi. Bakan Çavuşoğlu, Kırım Platformuna verdikleri desteği belirterek Türkiye'nin Kırım Tatarı soydaşlarının esenliğinin de Ukrayna’nın toprak bütünlüğü çerçevesinde güvence altına alınması için ortak çabalarını sürdüreceğini vurguladı. Çavuşoğlu, "Türkiye ile Ukrayna arasında herkesin imrendiği bir dostluk var" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün temaslarda bulunmak üzere Ukrayna’nın Lviv kentine gitti. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye-Ukrayna Ortak Stratejik Planlama Grubu'nun 9. toplantısına katılmak üzere bulunduğu Lviv şehrinde, Ukraynalı mevkidaşı Dmıtro Kuleba ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ortak stratejik planlama grubu toplantısında 10’uncu yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi toplantısının hazırlıklarını yaptıklarını belirtti. Bakan Çavuşoğlu, "Bu zirvenin başarılı ve sonuç odaklı olmasını arzu ediyoruz, dolayısıyla zirveye kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Özellikle serbest ticaret anlaşması başta olmak üzere bazı anlaşmaların zirveye kadar hazır olması için çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

"TÜRKİYE İLE UKRAYNA ARASINDA HERKESİN İMRENDİĞİ BİR DOSTLUK VAR"

Zirveden önce karma ekonomi komisyonu toplantısını gerçekleştirmeyi planladıklarını da bildiren Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Ayrıca 2+2, 4’lü formatında dostum Dmıtro’yu ve Ukrayna Savunma Bakanını, milli savunma bakanımızla beraber ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Türkiye ile Ukrayna arasında herkesin imrendiği bir dostluk var. Her zaman birbirimize olan desteği ve dayanışmamızı gösteriyoruz. Ağustos’ta benim şehrim Antalya ve Muğla bölgesinde özellikle başlayan yangınla mücadelemize Ukrayna’nın verdiği destek için huzurlarınızda bir kere daha ülkem, hükumetimiz ve milletimiz adına çok teşekkür ediyorum. Bu dayanışmayı hiçbir zaman unutmayacağız."

ÇAVUŞOĞLU, KIRIM PLATFORMU ZİRVESİ İÇİN UKRAYNA'YI BİR KEZ DAHA TEBRİK ETTİ

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna ile ikili ilişkilerin ticaret, turizm ve savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda geliştiğini dile getirerek sözlerine şöyle devam etti:
"Aynı şekilde üst düzeyli temaslarımız da devam ediyor, cumhurbaşkanlarımız bu yıl içinde 2 defa bir araya geldiler. Ben de Vilnius’ta düzenlenen Ukrayna reform konferansı toplantısına katılmıştım. Ağustos’ta da Kıyiv’de Kırım Platformu kuruluş zirvesine katıldım. Bu başarılı zirve için Ukrayna’yı, Başkan Zelenskıy’ı ve dostum Dmıtro’yu huzurlarınızda tebrik etmek istiyorum. Haziran ayında dostum Dmıtro’yu Antalya Diplomasi Forumu toplantısında ağırlamaktan mutluluk duyduk, teşekkür ediyorum. Bir sonraki toplantıyı 11-13 Mart 2022 tarihinde gerçekleştireceğiz, sizi ve Cumhurbaşkanı Zelenskıy’ı ağırlamaktan mutluluk duyarız.”

"TEMASLARI ARTIRACAK BİR İSTİŞARE PLANI İMZALADIK"

Çavuşoğlu, görüşmede ikili ilişkilerin tüm boyutuyla ele aldıklarını ve ayrıca bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını aktararak, "Bakanlıklarımız arasında hem ikili hem de bölgesel konularda temasları artıracak bir istişare planını da bugün Kuleba ile imzaladık. Bu yıl ticaret hacmimiz pandemi önceki dönemi aşacak. Aşı sertifikalarının karşılıklı tanınması sebebiyle turist sayısı da karşılıklı artıyor ama Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı Dmıtro’nun da söylediği gibi 2 milyona ulaşacak yeni bir rekoru kırmış olacağız. Dolayısıyla vatandaşlarımız arasında ticaret, yatırım, turizm vesilesiyle artan temaslar nedeniyle bugün konsolosluk konularını da ele aldık" diye konuştu.

"UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE EGEMENLİĞİ KONUSUNDA DESTEĞİMİZ TAMDIR"

Türkiye'nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunda desteğinin tam ve sarsılmaz olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "İşte bu anlayışla Kırım Platformunun kuruluşuna da destek verdik ve bundan sonraki süreçte de Kırım Platformuna Türkiye olarak elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. Kırım Tatarı soydaşlarımızın esenliğinin de Ukrayna’nın toprak bütünlüğü çerçevesinde güvence altına alınması için ortak çabalarımızı sürdüreceğiz. Kırım Tatarları için konut inşa etme çalışmalarımızı da birlikte sürdüreceğiz. Bu yıl bitmeden inşaata başlamayı planlıyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, "Her zaman söylediğimiz gibi Donbas sorununun da uluslararası hukuk ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesini savunuyoruz. Bu anlamda AGİT Ukrayna Gözlem Misyonu’nun yaptığı çalışmaları önemsiyoruz ve kuruluşundan bu yana da bu misyonun başında Türk diplomatlar görev alıyor. Gördüğünüz gibi bugün birçok konuyu samimi bir ortamda iki dost ülkeye yakışır bir şekilde ele aldık. Bir kere daha dostum Dmıtro’ya çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.