SON DAKİKA
Hava Durumu

Baltık ülkelerinden Ukrayna doğusundaki sözde cumhuriyetleri tanıyan Rusya'ya kınama

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2022 02:53
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2022 02:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Baltık ülkelerinden Ukrayna doğusundaki sözde cumhuriyetleri tanıyan Rusya'ya kınama

Baltık ülkeleri, Rusya’nın, Ukrayna doğusundaki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanıma kararını kınadı. Ayrıca Letonya, Litvanya ve Estonya, Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulama çağrısında bulundu.

Letonya, Litvanya ve Estonya, Rusya’nın sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanıma kararını kınayarak bunun uluslararası hukukun kaba bir ihlali olduğunu vurguladı. 

"RUSYA MEDENİ NORMLAR DIŞINDA KALAN BİR DEVLET OLARAK DAVRANIYOR"

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Rusya’nın sözde cumhuriyetleri tanıyarak uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Antlaşmasına saygı duymadığını kanıtladığını belirterek, “Rusya, uluslararası kurallar ve medeni normların dışında kalan bir devlet gibi davranıyor. Bu tür davranışlara yaptırımlarla karşı konulması gerektiğine inanıyorum.” diye kaydetti.

“KREMLİN SAVAŞ BAHANESİ YARATIYOR”

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, konu ile ilgili yaptığı açıklamada,  Donetsk ve Lugansk bölgelerinin Ukrayna’nın bir parçası olduğunu vurgulayarak, “Bu karar Minsk Anlaşmalarını da sona erdiriyor. Kremlin, Minsk Anlaşmalarına dayalı bir siyasi çözüme ‘hayır’ diyerek diplomasinin kapısını kapatıyor ve savaş bahanesi yaratıyor.” ifadeleri kullandı. Öte yandan Estonya Başbakanı, Rusya’ya karşı yaptırım uygulama çağrısında bulundu.

“AB, DERHAL YAPTIRIM UYGULAMALI”

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Rusya’nın, sözde Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıma kararı, uluslararası hukukun ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün açık bir ihlalidir. Letonya, bu saldırganlığı kınıyor ve güçlü uluslararası karşı koyma çağrısında bulunuyor. AB, derhal yaptırım uygulamalı.”

RUSYA, DONBAS’TAKİ SÖZDE CUMHURİYETLERİ TANIDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna doğusunda Rusya destekli ayrılıkçılar tarafından yasa dışı olarak oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanıyan kararları, 21 Şubat 2022 tarihinde imzaladı. Kararlarda, Rusya Savunma Bakanlığına, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde “barışı sağlama” adı altında Donbas’a girme talimatı verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.