SON DAKİKA
Hava Durumu

Başkent Kıyiv'de Litvanya Tatarları konulu sergi düzenlendi

Başkent Kıyiv'de Litvanya Tatarları konulu sergi düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2021 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2021 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Başkent Kıyiv'de Litvanya Tatarları konulu sergi düzenlendi

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Ulusal Halk Dekoratif Sanatlar Müzesinde Litvanya Tatarlarına ithaf edilen “Kısmet Yorgan” isimli sergi açıldı. Sergi, Kırım Tatar halkının Litvanya'ya uzanan tarihi yolunu ve geleneksel motiflerin şu anki durumunu yansıtıyor.

Litvanya Tatarlarına ithaf edilen “Yüzyıllar İçinden: Edinilmiş Vatan" isimli proje çerçevesinde Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Ulusal Halk Dekoratif Sanatlar Müzesinde “Kısmet Yorgan: Nesillerin sıcak matrisi” isimli sergi düzenlendi. Organizatörler, serginin Kırım Tatarlarının Litvanya'ya uzanan tarihi geçmişini aktardı.

Litvanya’nın Kıyiv Büyükelçisi Valdemaras Sarapinas sergi açılışında yaptığı konuşmada, “Bu yıl Litvanya’da Litvanya Tatarları Tarihi ve Kültürü yılı ilan edildi. Litvanya Tatarlarının tarihinin başlangıcı Kırım Tatarları ile yakından bağlıdır. Bu vesileyle, ortaklarımızla birlikte bu uzun ortak yolu yansıtmaya çalışmak için bir dizi faaliyet hazırladık. Bu proje çerçevesinde düzenlenen tüm etkinliklerde hem tarihi hem de modern dünyada bizi birleştiren şeyi bulmak ve vurgulamak istedik.” dedi.

Sergide heykeller, resimler, tekstil parçaları ve Litvanya tarafından çekilen “Sadakat Yüzüğü” isimli belgeseli sergileniyor. Sergi, 30 Ekim 2021 tarihine kadar devam edecek.

KIRIM’DAN LİTVANYA’YA UZANAN KÖKLÜ BİR TARİH

Litvanya, Polonya, Belarus ve Estonya’da yaşayan Tatarların, 14.-16. yüzyıllar arasında Altınorda (Kıpçak) Devleti ve Kırım Hanlığı tarafından Litvanya-Polonya Büyük Dükalığı'na yardım için gönderilen Kırım Tatarlarının torunları olduğu biliniyor. Kırım Hanlığının kurucusu I. Hacı Geray Han da, 1397’de Litvanya’nın Trakai şehrinde doğmuştu.

Osmanli İmparatorluğu | Osmanli Ansiklopedisi - Giray Hanedanlığı Tarihi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.