SON DAKİKA
Hava Durumu

Belarus'tan Litvanya'ya giden muhalif lider Tsihanouskaya'dan açıklama geldi

Belarus'ta devlet başkanlığı seçimlerinin ardından muhalif aday Svyatlana Tsihanouskaya, Litvanya'ya kaçmıştı. Litvanya'ya kaçan Tsihanouskaya'dan videolu bir açıklama geldi.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2020 17:30
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2020 17:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Belarus'tan Litvanya'ya giden muhalif lider Tsihanouskaya'dan açıklama geldi

Belarus'ta devlet başkanlığı seçimlerinin ardından muhalif aday Svyatlana Tsihanouskaya, Litvanya'ya kaçmıştı. Litvanya'ya kaçan Tsihanouskaya'dan videolu bir açıklama geldi.

Litvanya'ya kaçan muhalif aday, yaptığı açıklamada, ülkeden zorla çıkarıldığı iddiasını reddederek, çocuklarını korumak için kararı kendisinin verdiğini söyledi.

AÇIKLAMASINI İÇEREN BİR VİDEO YAYINLADI

Belarus’ta devlet başkanlığı seçimlerini ülkeyi 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasından sonra ülke karışmış ve muhalefet lideri Svyatlana Tsihanouskaya seçimleri tanımadığını açıklamıştı. Seçim Komisyonuna başvuruda bulunmak için giden Tsihanouskaya, burada alıkonulmuş ardından ülkeyi terk ederek Litvanya'ya gitmişti. Tsihanouskaya, temsilcisinin ülkeden zorla çıkarıldığını söylemesine rağmen, çocuklarını korumak için kararı kendisinin verdiğini söylediği bir video yayınladı.

"TAMAMEN BAĞIMSIZ OLARAK VERDİĞİM BİR KARAR"

Youtube üzerinden Litvanya'ya gitmesi konusunda açıkalamada bulunan Tsihanouskaya, "Çok zor bir karar verdim. Bu tamamen bağımsız olarak verdiğim bir karar” ifadelerini kullandı. Eşi hapiste olan ve kampanya sürecinde aldığı tehditler üzerine iki çocuğunu Litvanya’ya gönderen Tsihanouskaya, “Çocuklar hayatımızdaki en önemli şeyler" diye konuştu.

"KİMSENİN HAYATINI KAYBETMESİNE DEĞMEZ"

Kampanya süresince kendini güçlü hissettiğini ancak şuan kendini zayıf bir kadın olarak gördüğünü betimleyen Tsihanouskaya, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Kampanyanın beni sertleştirdiğini ve her bana her şeyle başa çıkabilecek kadar güç verdiğini düşünmüştüm. Fakat muhtemelen, hala ilk baştaki zayıf kadınım. Kendim için çok zor bir karar verdim. Ve biliyorum ki birçok kişi beni anlayacak, birçokları beni yargılayacak, birçokları da nefret edecek. Fakat tanrı kimseyi benim karşı karşıya kaldığım seçimle baş başa bırakmasın. Lütfen kendinize iyi bakın. Şu olanlar, kimsenin hayatını kaybetmesine değmez. Çocuklar hayatımızdaki en önemli şeyler."

LUKAŞENKO'NUN KAZANDIĞI AÇIKLANMIŞTI

Belarus’ta pazar günü düzenlenen seçimleri 26 yıllık lider Lukaşenko’nun yüzde 80.23 oyla kazandığı açıklanmıştı. Yüzde 9.9 ile ikinci en yüksek oyu alan muhalif Tsihanouskaya ise seçimleri kendisinin kazandığını savunarak sonuçları tanımadığını ilan etmişti. Tsihanouskaya, Lukaşenko’ya iktidarı barışçıl yollardan bırakma çağrısı yapmıştı. Tsihanouskaya destekçilerinin protestoları iki gündür devam ediyor.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.